Nem tudja tartani a határidőket az iskolát felújító NER-közeli kivitelező

Belpol

Ha lesz is tanévnyitó Békésszentandráson, a felújítási munkák elhúzódása miatt kaotikus körülmények közé kerülhetnek a gyerekek. Tipikus NER-történet következik.

Felháborodott szülők, magát letagadó intézményvezető, elhúzódó és a tanévkezdésbe belenyúló iskolafelújítás, érdekes közbeszerzési pályázati eredmény, feldúlt épület, építési anyagokkal teli udvar és a Szeged-Csanádi Egyházmegye mindent hárító válasza. Nagyjából így összegezhető az uniós forrásból megvalósuló békésszentandrási iskolaprojekt.

Az alig 3600 lakosú Békésszentandrás egyetlen általános iskolája immár több éve a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában van. (Vagyis a helyi alapfokú oktatásban a világnézeti semlegesség itt sem érvényesül, hasonlóan az ország közel száz másik településéhez. Ez még a fideszes Alaptörvénynek is ellentmond. Igaz, az egyházi iskolák finanszírozása jóval nagyobb, mint az államiaké.) 2014 óra jobbikos színekben Sinka Imre, az iskola egyik tanára a polgármester. Sinka heti négy órában ma is tanít történelmet és etikát. Az iskolaépület tulajdonosa a helyi önkormányzat. Az iskolában tanuló gyerekek száma évről évre csökken, jelenleg kevesebb mint 200 diák tanul itt, évfolyamonként egy-egy osztály van.

Békésszentandrási szülők azzal keresték meg a Narancsot, hogy szerintük a Hunyadi János Katolikus Általános Iskolában zajló felújítási munkák olyan csúszásban vannak, hogy az veszélyezteti a szeptember elsejei tanévkezdést. Tény, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye európai uniós forrásból 270 millió forintot nyert négy iskolája és óvodája felújítására a Békés megyei Békésszentandráson és Pusztaföldváron, a Jász-Nagykun megyei Mezőtúron és a Csongrád megyei Makón.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) származó forrás legnagyobb szelete, 110 millió forint Békésszentandrásra esik. Itt és a másik három oktatási intézményben is energetikai felújítás, hőszigetelés, nyílászárócsere és a fűtési rendszer korszerűsítése történik a sikeres pályázat nyomán.

A felújítási pályázatok nyertesei

A négy pályázat három nyertese a Szabau Invest Kft, az Evo-Komplex Kft és a DNA Development Kft. A DNA két helyütt, Makón és Mezőtúron nyert, míg a Szabau Invest Békésszentandráson, az Evo-Komplex Pusztaföldváron. Ez utóbbi kettő volt a nagyobb értékű, míg a DNA Developmenté két kisebb. A közbeszerzési pályázatot átnézve azonnal feltűnik, hogy mind a négy pályázaton kizárólag ez a három cég indult. A látszat (ami, ugye, mindig megtévesztő) akár az is lehet, hogy testvériesen megegyeztek előre, kinek melyik munka jut.
Logisztikai és költséghatékonysági értelemben rejtély a történet. Ugyanis a három cég közül kettő zalaegerszegi, míg az egyik székesfehérvári. A Szabau Invest közel 400 kilométeres távolságból, rossz közlekedési adottságok mellett, Zalaegerszegről tudott befutni Békésszentandráson.
A Szabau Invest aligha áll messze a kormánytól, hiszen a NER-ben igencsak jól futó ZÁÉV-val közösen építi a Nemzeti Kézilabda Akadémia új sportcsarnokát csaknem 2 milliárd forint értékben. A 444.hu pedig még 3 évvel ezelőtt arról írt, hogy a Swietelsky Magyarországgal közösen a Szabau Invest érdekes, mi több, gyanús körülmények között nyerte el a keszthelyi Helikon kastély felújítására kiírt tendert egy pályázati csavar után.



A nagyközség polgármestere, Sinka Imre lapunknak elismerte, hogy csúszik az általános iskola felújítása, és nem készül el a szeptember elsejei tanévkezdésre. A Szeged-Csanádi Egyházmegye írásbeli válasza szerint viszont nincs semmi csúszás, minden az eredeti menetrend szerint alakul. „A békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújítási munkálatainak kivitelezője, valamint a kedvezményezett, a Szeged-Csanádi Egyházmegye arra törekszik, hogy a munkálatok a lehető legrövidebb időn belül befejeződjenek az intézmény zavartalan működése érdekében.” A válaszból az is kiderül, hogy a kivitelező a szerződésben foglaltak alapján, az építési ütemterv szerint végzi a munkáját, augusztus 31-ig befejezi a nyílászárók cseréjét és az oktató-nevelő munkát leginkább érintő belső munkálatokat. A homlokzat szigetelése, valamint az energetikai típusú korszerűsítés várhatóan 2017. október végére készül el.

false

Fotó: A szerző felvétele


A határidők tartásában a békésszentandrási aggódó szülők és a tantestülethez közel állók közül többen kételkednek. Ottjártunkkor a közel 80 kicserélésre váró nyílászáró kisebb részét sikerült behelyezni, az épület külső hőszigetelése megkezdődött, de az energetikai rendszer cseréje sem áll jól. Az ehhez kapcsolódó tatarozási, javítási és festési munkák el sem kezdődtek, a takarításról nem is beszélve.
A lapos tető szigetelését nem cserélik ki, miközben az érintettek jól tudják, a három szintes épület legfelső szintjén található három osztályterem esőben, hóban rendszeresen beázik. Kétségtelenül igaz, hogy az uniós forrásból megvalósuló beruházás eredményeképpen – ahogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye válaszában írta – a békésszentandrási katolikus iskolába járó gyerekek és pedagógusok megújult, energiahatékony intézményben, a korábbinál korszerűbb és higiénikusabb körülmények között tanulhatnak, dolgozhatnak a jövőben. Igaz, minimum két hónappal az iskolakezdés után. Másrészt fentről beázva.
Az egyházmegye érdeklődésünkre hangsúlyozta: „A szeptember elsejei tanévkezdés természetesen ezúttal sem marad el Békésszentandráson.” Mint írták, Molnár Zoltán intézményvezető a szeptember elsejei tanévnyitón tájékoztatja a szülőket és a diákokat a felújítás menetéről, és arról is, hogy a tanítás alatt milyen további korszerűsítési munkálatok folynak majd az intézményben. Kérdés persze, hogy ha a nyílászárók cseréje nem fejeződik be a tanévkezdésre, akkor a nyolc osztály hogyan tudja elkezdeni a tanulást? Ha mégis befejeződik az ablakok cseréje, az csupán a munka egy része. A nyílászárók körüli szigetelés és a kőművesmunkák, valamint a festés és a takarítás még mindig hátravan.

false

 

Fotó: A szerző felvétele


„Az igaz, hogy az oktatási törvényben nincs leírva, hogy a tanévnek csak kifestett osztályokban szabad elkezdődni, de a félig szétvert osztálytermekben az ablakcsere után még igen sok a tennivaló” – fogalmazott az egyik tanuló édesanyja. A pénteki tanévnyitó előtti hétfőre és keddre berendelték a tanárokat és a többi alkalmazottat takarítani, de közben a festési munkálatok el sem kezdődtek. Rossz a visszhangja annak is, hogy ezekben a napokban a Szeged-Csanádi Egyházmegye az összes oktatási intézményvezetőjének továbbképzést tart, így e fontos napokon nincs jelen a békésszentandrási iskolában az intézményvezető. (Igaz, a mostani lazítással fűszerezett tréning nem Rómában van, mint tavaly, hanem Mohácson.)
A szülők egy csoportja azon háborog, hogyan lehet egyszerre az oktatás színtere és munkaterület egyazon iskolaépület? Azt kérdezik, ha bármi történne, az kinek a felelőssége lesz? Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az általános iskola udvarán tárolják az építési anyagokat, de itt van sok üvegtörmelék is. Mindez azt jelenti, hogy a gyerekek majd nem mehetnek ki a szünetekben az udvarra? – kérdik. Egy elkészült munkaterületet szabályosan át kell adni, ez hogyan történik majd az iskolában.
Az oktatási intézményhez közel álló források szerint a beruházás a nyáron hetekig azért állt, mert kivitelező nem tudott nyílászárókat beszerezni az egész országban, de állítólag az is előfordult, hogy a már beépíttetett kivették és még újabbal helyettesítették. Ha helyi forrásink igazat mondanak, akkor kérdés, mennyiben tudják tartani a kivitelezők az eredeti építési ütemtervet, amelyről lapunknak adott válaszában a Szeged-Csanádi Egyházmegye írt. (A külső hőszigetelést végző munkások, legalábbis azok egy része a szerbiai Szabadkáról érkezett.)
„Ha itt szeptember elsejére berakják az összes új nyílászárót, az maga a csoda lenne. Erre gyakorlatilag nincs esély” – mondja egy helyi forrás. Hozzáteszi: Békésszentandráson a szeptember elsejei tanévkezdés mindennek nevezhető lesz, csak normálisnak nem.

A 7 fős békésszentandrási képviselő-testületben 5-2 az arány a Fidesz javára a Jobbikkal szemben. A polgármester, Sinka Imre jobbikos. Szerinte ez nem zavarja a munkát, mert minden képviselő a település érdekét és fejlődését tartja szem előtt.
Mások szerint ennél azért bonyolultabb a helyzet. A fideszes többség neheztel Molnár Zoltán intézményvezetőre, aki nemrégiben, gyerekhiányra hivatkozva bezárta az iskolával egy szervezetben működő óvoda egyik telephelyét. Van, aki a mostani „szülői támadást” ennek „ellencsapásaként” értelmezi. Többnyire azonban spontán szülői felháborodásként értékelik a történteket.
Az intézményvezető minden megkeresésünk elől következetesen elzárkózott. Pedig azt is mondhatta volna, hogy neki nincs nyilatkozattételi joga.

Figyelmébe ajánljuk