25 pontban foglalta össze követeléseit az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a MOK

  • narancs.hu
  • 2024. március 18.

Belpol

Az ellátási körzetek 14 százaléka üres.

Már tavaly áprilisban is jelezte aggályaikat az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara, most pedig a Belügyminisztériumhoz eljuttatott dokumentumban 25 pontban foglalták össze a problémákat. Ezek között szerepel, hogy munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsi vezetőket kérnek – írja a Népszava.

A levélben azt is kiemelik, hogy a korábbiaknál harmadával kevesebb ügyeleti pont működik, ez több helyen megnövekedett várakozást, hosszú betegsorokat okoz. A 6431 alapellátási körzetből már 879 üres.

A háziorvosok panaszai szerint az ügyeleteket kiszolgáló informatikai szoftverek és eszközök lassúak, és nem jutnak hozzá a betegellátásához nélkülözhetetlen adatokhoz, például laboreredményekhez, kiváltott és rendszeresen szedett gyógyszerekhez.

Sok helyen egy szobában kell működnie két rendelőnek, így lehetetlen normálisan beteget vizsgálni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?