Vigyázz, kész, tűz: 27 milliárdot költ katonásdira a kormány

  • narancs.hu
  • 2017. március 8.

Belpol

197 lőteret, húszezer tartalékos katonát, s belőlük minden járásban területvédelmi egységeket akar a kormány. Részlet a holnap megjelenő Magyar Narancsból.

Tavaly májusban Orbán Viktor közölte: szeretné, ha minden járásban lenne lőtér, vívóterem és lovasközpont. A Honvédelmi Sportszövetségről szóló törvény indoklása szerint „a tömegeket befogadó és kiképző lövészegyletek felállítása és léte jóval túlmutat az egyszerű sporttevékenységen, (…) elősegíti a katonai kézifegyverek használatának gyors elsajátítását (...)”.

Winnetou csőre húzza

Winnetou csőre húzza

Fotó: Varga György – MTI

Simicskó István már Orbán májusi bejelentése előtt hónapokkal megpendítette az egykori, pártállami MHSZ-hez (Magyar Honvédelmi Szövetség) hasonló félkatonai képződmény felállítását. Emlékeztetőül: ő volt az egyetlen, aki az Országgyűlésben NATO-csatlakozásunk ellen szavazott. Azzal érvelt, hogy a – különben érvényes és eredményes – 1997-es népszavazáson nemmel voksoló, illetve a referendumtól távol maradó polgárokat képviselte nem szavazatával. A nyilvánosság előtt azóta is ő maradt a honvédelem társadalmiasításának legkitartóbb szorgalmazója. Egy időben a Nemzetőrség (avagy Honi Gárda) felállítását is szorgalmazta...

Hogy Orbán miért beszél „újra felfegyverkezésről”, és közben hogyan csökkentette öt éven át összesen több mint 20 százalékkal a védelmi költségvetést, az kiderül a holnap megjelenő Magyar Narancsból.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.