Vigyázz, kész, tűz: 27 milliárdot költ katonásdira a kormány

  • narancs.hu
  • 2017. március 8.

Belpol

197 lőteret, húszezer tartalékos katonát, s belőlük minden járásban területvédelmi egységeket akar a kormány. Részlet a holnap megjelenő Magyar Narancsból.

Tavaly májusban Orbán Viktor közölte: szeretné, ha minden járásban lenne lőtér, vívóterem és lovasközpont. A Honvédelmi Sportszövetségről szóló törvény indoklása szerint „a tömegeket befogadó és kiképző lövészegyletek felállítása és léte jóval túlmutat az egyszerű sporttevékenységen, (…) elősegíti a katonai kézifegyverek használatának gyors elsajátítását (...)”.

Winnetou csőre húzza

Winnetou csőre húzza

Fotó: Varga György – MTI

Simicskó István már Orbán májusi bejelentése előtt hónapokkal megpendítette az egykori, pártállami MHSZ-hez (Magyar Honvédelmi Szövetség) hasonló félkatonai képződmény felállítását. Emlékeztetőül: ő volt az egyetlen, aki az Országgyűlésben NATO-csatlakozásunk ellen szavazott. Azzal érvelt, hogy a – különben érvényes és eredményes – 1997-es népszavazáson nemmel voksoló, illetve a referendumtól távol maradó polgárokat képviselte nem szavazatával. A nyilvánosság előtt azóta is ő maradt a honvédelem társadalmiasításának legkitartóbb szorgalmazója. Egy időben a Nemzetőrség (avagy Honi Gárda) felállítását is szorgalmazta...

Hogy Orbán miért beszél „újra felfegyverkezésről”, és közben hogyan csökkentette öt éven át összesen több mint 20 százalékkal a védelmi költségvetést, az kiderül a holnap megjelenő Magyar Narancsból.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?