28 éves igazgatót kapott a Karinthy Színház

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Belpol

Berettyán Nándor színész, Vidnyánszky Attila tanítványa.

Debrecenben született 1992-ben, 2011-ben érettségizett az Ady Endre Gimnáziumban, egy évig az egyetem magyar szakán tanult, 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetem színész szakán – ez Berettyán Nándor eddigi életútja. Most 28 évesen őt nevezte ki a Magyar Teátrumi Társaság a Karinthy Színház igazgatójának. A döntést Szabó László, a társaság titkára jelentette be a Karinthy Színházban szerdán, Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író, dramaturg születésének 100. évfordulóján.

Arról, hogy miután Karinthy Ferenc fia, a magánszínházat alapító Karinthy Márton elhunyt, hogyan került közelebb a magánszínházhoz az állam és az MTT, hogyan lett végül fenntartó és tulajdonos, ebben a cikkben írtunk:

 

Az új igazgató megbízatása július elsejétől érvényes.  Berettyán Nándor azt mondta, hogy Karinthy Márton majdnem négy évtizeden át mondern polgári, színészcentrikus színházat vezetett, ő ezt a hagyományt szeretné folytatni, „emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak”.

A Telex és a HVG kiemeli, hogy a Berettyán Nándor Vidnyánszky Attila színészosztályába járt, és tényleg a tanítványának lehet nevezni, hiszen ahogy diplomázott, meghívta a Nemzeti Színházhoz.

A színház alapítójának halála után az örökség gondozói nem egyformán képzelték el a folytatást. Földes Eszter művészeti vezető azt mondta, Karinthy Márton a halála előtt rá gondolt, mint következő igazgatóra, de ahogyan változtak a viszonyok, szóba került, azért szeretnének mást őhelyette, mert egy nála „tapasztaltabb” vezetőnek kellene tovább vezetnie a színházat.

A most záruló szezonban Bakos-Kiss Gábor irányított, ő július elsejétől a Győri Nemzeti Színházat vezeti tovább. 

A leadkép forrása: Nemzeti Színház

 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk