Megegyeztek, nem lesz sztrájk a győri öntödében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 2.

Belpol

Az ezer embernek munkát adó Nemak Kft. nem akart úgy járni, mint a makói gumigyár.

 Egyezséget kötött a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, így nem lesz munkabeszüntetés a hengerfejeket gyártó cégnél.

A felek az MTI-nek azt nyilatkozták, „a munkáltató és az érdekképviselet mindent megtesz annak érdekében, hogy a konstruktív együttműködést a jövőben is megtartsa”. 

A Mérce korábban arról írt, hogy a szakszervezet és a cég eredetileg 8 százalékos béremelésben állapodott meg.

A kft. azonban úgy módosította a dolgozók fizetésének más elemeit, hogy ténylegesen mégse növekedjen a bér. Ez váltotta ki a tiltakozást.

A dolgozók petícióban követeltek a korrekt bér mellett jobb munkakörülményeket, többek közt laborvizsgálatot, extra pihenőidőt a melegüzemi műszakban dolgozóknak. A dokumentumot csak azok nem írták alá, akik épp nem voltak benn a honlapja szerint ezer főt foglalkoztató üzemben. 

Május 21-én sztrájkbizottság alakult, amely május 27-étől június 2-ig egyeztetett a dolgozók hétpontos követeléséről. 

A megállapodás részleteiről nem nyilatkozott a kft. vezetése, sem a sztrájkbizottság.

A Nemak 1993 óta működik, hengerfejeket gyárt többek között a GM-Peugeot, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo számára, éves szinten mintegy hárommillió darabot. Az elérhető adatok szerint a kft. 2019-ben 57,3 milliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye 5,2 milliárd forint volt, 1,4 milliárddal kevesebb, mint a korábbi évben. 

Arról, hogy a munkavállalók a hazai viszonyok között is tudják érvényesíteni az érdekeiket, korábban többek között ebben a cikkben írtunk:

 

A leadkép forrása a Nemak weboldala.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!