Megegyeztek, nem lesz sztrájk a győri öntödében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 2.

Belpol

Az ezer embernek munkát adó Nemak Kft. nem akart úgy járni, mint a makói gumigyár.

 Egyezséget kötött a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, így nem lesz munkabeszüntetés a hengerfejeket gyártó cégnél.

A felek az MTI-nek azt nyilatkozták, „a munkáltató és az érdekképviselet mindent megtesz annak érdekében, hogy a konstruktív együttműködést a jövőben is megtartsa”. 

A Mérce korábban arról írt, hogy a szakszervezet és a cég eredetileg 8 százalékos béremelésben állapodott meg.

A kft. azonban úgy módosította a dolgozók fizetésének más elemeit, hogy ténylegesen mégse növekedjen a bér. Ez váltotta ki a tiltakozást.

A dolgozók petícióban követeltek a korrekt bér mellett jobb munkakörülményeket, többek közt laborvizsgálatot, extra pihenőidőt a melegüzemi műszakban dolgozóknak. A dokumentumot csak azok nem írták alá, akik épp nem voltak benn a honlapja szerint ezer főt foglalkoztató üzemben. 

Május 21-én sztrájkbizottság alakult, amely május 27-étől június 2-ig egyeztetett a dolgozók hétpontos követeléséről. 

A megállapodás részleteiről nem nyilatkozott a kft. vezetése, sem a sztrájkbizottság.

A Nemak 1993 óta működik, hengerfejeket gyárt többek között a GM-Peugeot, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo számára, éves szinten mintegy hárommillió darabot. Az elérhető adatok szerint a kft. 2019-ben 57,3 milliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye 5,2 milliárd forint volt, 1,4 milliárddal kevesebb, mint a korábbi évben. 

Arról, hogy a munkavállalók a hazai viszonyok között is tudják érvényesíteni az érdekeiket, korábban többek között ebben a cikkben írtunk:

 

A leadkép forrása a Nemak weboldala.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk