30 500 forint lesz az "utazási" koronavírus-teszt

  • narancs.hu
  • 2020. július 31.

Belpol

Körülbelül 100 mintavételi helyet jelöltek ki, a tesztek ára egységes lesz.

Péntek hajnalra közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azoknak a vizsgáló helyeknek a listáját, ahol elvégeztethető a koronavírus kimutatására szolgáló önköltséges PCR-teszt - írja a Népszava.

Eszerint közel száz helyszínen, többnyire magánszolgáltatók végzik majd a vizsgálatokat. A szolgáltatók a mintavételért 3500 forintot, a tesztért további 27 000 forintot számlázhatnak. Az angol nyelvű igazolás további 1000 forintba kerül.

Az átlagban tehát 30500 forintért elvégeztethető teszt eredménye 24 óra alatt elkészül az ígéret szerint. Aki ennél gyorsabb eredményt szeretne, annak lehetősége lesz emelt áron, 45 700 forintért elvégeztetni a tesztet, amely ha még délelőtt 10 előtt megtörténik a mintavétel, eredményt adhat aznapra. A nem gyorsított, de szombati napon kért vizsgálat ugyanígy emelt áras lesz.

Az utazási PRC-tesztekre amiatt lesz szükség, mert ezzel lehet kiváltani a sárga vagy piros jelzésű országokból hazaérőknek kötelezővé tett 14 napos karantént. A sárga országból érkezők egy, a piros országból hazatérők pedig két negatív vírus leletet kell produkálniuk, hogy elhagyhassák a karantént. Augusztus elsejétől mindenkinek magának kell a saját teszteléséről gondoskodnia.

A MTI-n közölt eljárásrend szerint a tesztelés menete úgy néz majd ki, hogy

  • Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtajáni.
  • Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.
  • A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.
  • A teszt eredményét e-mailen vagy - az ügyfélkapuval rendelkezőknek - az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).
  • A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

Emellett közlik: a karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

Hozzáteszik, hogy piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

Figyelmébe ajánljuk