40 milliós kenőpénz miatt Polt Péter kezdeményezte Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését

  • narancs.hu
  • 2024. március 4.

Belpol

A vád szerint a BKV egyik közbeszerzési eljárása során befolyással üzérkedésben volt társtettes.

Befolyással üzérkedés bűntette" miatt a legfőbb ügyész kezdeményezte Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését

írja közleményében az ügyészség. Molnárt gyanúsítottként hallgatnák ki a nyomozók, ám ahhoz, hogy ezt megtehessék, az országgyűlési képviselőt védő mentelmi jogot fel kell függessze az Országgyűlés – ilyen közvádas ügyekben a mentelmi bizottság javaslatára ezt szokták tenni.

Polt levele szerint a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft tett ajánlatot. Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy férfival, akinek nagy befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében, és aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter 30 milliót kért azért, hogy ha nyer a kft, szabad utat adjon a szerződéskötésnek.

Az ügyészség közlése szerint miután erről Molnár Zsolt is hallott, megkérte a volt minisztert, hogy neki is kérjen 40 millió forintot, cserébe azért, hogy ő se támadja a szerződést. Baja Ferenc ezt 2019 júniusában közölte is a férfival.

A kft aztán megnyerte a tendert, majd a Fuzik Zsolthoz, a BKV egykori informatikai vezetőjének állítása szerint 2019 augusztusában Molnár Zsolt megkapta a 40 milliót.

Az Ügyészség szerint ezzel Molnár befolyással üzérkedésben társtettes.

Büntetőeljárás azután indulhat ellene, ha felfüggesztik a mentelmi jogát. Az ügyről kirobbanásakor a Magyar Nemzet cikkezett. Majd az ATV-ben nyilatkozó Molnár elismerte, hogy találkozott Fuzikkal, de a beszélgetés számára értelmezhetetlen volt, mert szakmai, informatikai dolgokról szólt. Akkor Molnár megjegyezte: "a saját bőrét mentő" Fuzik rágalma a választási kampány része, és ha a történet igaz lenne, akkor bevonul a börtönbe, ahová az édesanyja majd viszi neki a bablevest.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?