53 ezer forinttal emelkedik a MÁV-Volán dolgozók alapbére

  • narancs.hu
  • 2023. február 17.

Belpol

A munkáltató első ajánlatait nem fogadta el a szakszervezet. 

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók alapbére, 20 ezerrel a SZÉP-kártyajuttatás összege és ezer forinttal az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás, miután a szakszervezetek többször visszautasították a munkáltató korábbi, jóval kedvezőtlenebb ajánlatait. A február 17-én született megállapodás sikeréhez jelentősen hozzájárult a Lázár János miniszternél tartott egyeztetés, amelyet a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezett – írja a szervezet a honlapján

A rossz gazdasági helyzet miatt újratárgyalta a szakszervezet a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás 2023-ra érvényes részét, az 5 százalékos mértéket. A munkáltató első ajánlata 36.400 forintos minimális béremelés volt, amit a szakszervezeti oldal nem fogadott el. Ezt követően az ajánlat 41.000 forintra emelkedett, ám ezt sem tartották megfelelő mértékűnek.

Ezt követően Vasutasok Szakszervezete a tulajdonosi felügyeletet ellátó Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjénél kezdeményezett egyeztetést.  Ezt követően a február 17-i csoportszintű érdekegyeztetésen a munkáltató új ajánlatot tett, amely alapján a felek megállapodásra jutottak.

A megállapodás alapján:

  • január 1-től a személyi alapbér 5 százalékkal, de minimum 53.000 forinttal emelkedik, 
  • az áprilisi egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 20.000 forinttal, összesen 120.000 forintra emelkedik,
  • az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás 1000 forinttal, havonta összesen bruttó 6016  forintra emelkedik.

A most megkötött megállapodásnak köszönhetően az utóbbi két évben legalább 93 000 forinttal nőttek a vasutas alapbérek. Valamint fontos eredmény, hogy a MÁV-Volán csoportban az idei bérfejlesztés után a kezdőbérek a minimálbért és a garantált bérminimumot is jelentős mértékben meghaladják, olvasható a közleményben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk