8,6 milliárdot költ a kormány a tiszai nyaralóhajózásra

  • narancs.hu
  • 2018. december 23.

Belpol

Nyaralóhajó-kultúrát terjesztenek a Felső-Tiszán.

4 milliárd forintot csoportosított át a kormány a "Magyarországi nyaralóhajózás alapjainak és hátterének megteremtésével kapcsolatos program" megvalósításának folytatására – írja a napi.hu a a Magyar Közlöny alapján.

De ez még semmi. A 2019-es költségvetésből 3 milliárd forintot, a 2020-as büdzséből pedig 1 milliárd forintot szán erre a célra a kormány. Így összesen már 8,6 milliárdot fordítanak a nyaralóhajó-programra.

A nyaralóhajó programot 2017 végén hirdette meg a kormány, felelőse az állami tulajdonú Mahart Zrt., a lényege pedig, hogy a Felső-Tiszán elterjesszék a hajóturizmust. A nyaralóhajózás ügyét nem más, mint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz karolta fel.

A 4-14 személyes, maximum 10 kilométer/óra sebességre képes, szálláshelyként is szolgáló hajók jogosítvány nélkül lesznek majd bérelhetők, és a tervek szerint 2019 nyarától indulhat meg a forgalom. Első körben 20 hajót rendelt a Mahart a Tiszára, a hozzájuk passzoló 12 kikötő építésére (Sátoraljaújhelytől Kisköréig) pedig december 20-án írtak ki tendert. A kiépülő turisztikai attrakció fogadtatása függvényében a jövőben akár 150-200 hajó is járhatja a Felső-Tiszát.

Figyelmébe ajánljuk