A BKK szerint ismét 100 százalék közelében van a maszkviselési hajlandóság a tömegközlekedésben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

A szigorítás után az emberek egyből felvették a maszkot.

Szeptember 8. óta 8 ezer forintos pótdíjjal büntethető, aki nem hord maszkot a BKK járatain, és a közlekedési központ közleménye szerint "villámgyorsan erőteljes javulás állt be a fegyelemben: a BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken."

"A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, azonban kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen esetben sem kellett utasokat pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt. A fokozott ellenőrzés folytatódik, és a következő napokban a kevésbé frekventált vonalakon is számítani lehet az ellenőrökre és a közterület-felügyelőkre" - áll a közleményben.

"A BKK munkatársai a város több különböző csomópontjában az elmúlt két napban is mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték az előírások betartását, és megfigyelésük szerint városszerte az utasok 96-98 százaléka visel, és visel helyesen maszkot, esetleg sálat, kendőt. A növekedés örvendetes: az értékek utoljára az egészségvédelmi előírások április végi bevezetése utáni napokban voltak ilyen magasak, a számok a nyár második felére már csak 85 százalék körüli eredményeket mutattak."

A főváros közben további szigorításra készül. Ha a közgyűlés hétfőn elfogadja Karácsony Gergely előterjesztését, jövő péntektől 15 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat, aki nem visel maszkot a budapesti mozik és színházak, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, boltokban, a társasházi közgyűléseken.

Figyelmébe ajánljuk