A BKV "padlógázzal" csökkenti energiafelhasználását

Belpol

Nyáron csak 27 fokig hűtsék, télen 20 fokig fűtsék az irodákat – kéri dolgozóitól a BKV vezérigazgatója. Arra is kérik a cég munkatársait, csökkentsék az áramhasználatot amennyire és ahol csak lehet, zárják az ablakokat, a kellemetlenségekkel járó intézkedésekkel ugyanis számottevő energiát spórolhatnak meg.

„Annak érdekében, hogy a megnövekedett energiaköltségeinket az észszerűség mértékéig csökkenteni tudjuk, minden munkatársam személyes aktív szerepére, felelősségvállalására szükség van. A tudatos felhasználói szokások kialakítása, a felesleges energiahasználat megszűntetése az energiatakarékossági intézkedések egyik leghatékonyabb módja. A legolcsóbb energia ugyanis a fel nem használt energia!” – írta a BKV dolgozóinak küldött energiaspórlási intézkedéseket elrendelő körlevelében Bolla Tibor vezérigazgató. A társaság vezetője az alábbi kényelmetlenségekkel járó takarékossági ajánlások betartását kéri kollégáitól.

Csökkentsék a klímahasználatot

A nyári meleg időszakokban a klímaberendezésekkel biztosított belső hőmérsékletet ne csökkentsék 27 fok alá. Egyfokos csökkentés ugyanis 9-12 százalékos többletenergia felhasználással jár. A munkavégzés után mindig kapcsolják ki, a meleg időszakokban intenzív reggeli szellőztetéssel csökkentsék a klímák használatát.

Csökkentsék a fűtést

A vezérigazgató levelében arról is ír, a fűtési időszakban az irodák belső hőmérsékletét – ahol erre lehetőség van − tartsák 20 fokon. A helyiség belső hőmérsékletének 10 fokos emelése 5-7 százalékos többletenergia felhasználással jár. Szintén javasolja, hogy a fűtés helyi szabályozására a radiátorszelepeket használják, a nyílászárók tartós, résnyire nyitását mellőzzék. Ahol lehetséges, kerüljék a direkt fűtési célú villamosenergia felhasználást, illetve az elektromos fűtőtesteket csak ott használják, ahol a fűtés más módon nem oldható meg.

Zárják az ablakokat

A munkavégzés során a fűtetlen terek felé eső nyílászárók mindig legyenek bezárva: folyosón, fűtetlen előtérben, kültéren. Fűtési szezonban szellőztetéshez a helyes, rövid idejű intenzív szellőzést alkalmazzák - olvasható a levélben.

Kevesebb áramot használjanak

Bolla Tibor kitér arra, hogy üres helyiségben, mosdókban napfényes időben kapcsolják le a beltéri világítást. Egyéb beltéri területek világítása csak szükséges esetben legyen felkapcsolva, valamint a külterületek világítása nappal legyen lekapcsolva. A BKV dolgozóit arra is kéri, hogy az elektromos eszközeiket használat után kapcsolják ki, ezzel elkerülve a készenléti üzemmód felesleges plusz áramfogyasztását. A kézmosást biztosító bojlerek hőmérsékletét állítsák minél alacsonyabbra, 50 fokos hőmérséklet alá, munkaidőn kívül pedig kapcsolják le. A mobiltelefon-töltőket és egyéb elektromos berendezések csatlakozóit használaton kívüli időszakra húzzák ki a konnektorból.

„Úgy tűnhet, a fentebb felsorolt egyes intézkedések csak aprópénzre válthatók. De ne feledjétek, sok kicsi sokra megy! Különösen igaz ez a mi tízezres cégünknél, ahol együtt cselekedve a jelentéktelennek tűnő intézkedésekkel jelentős energiamegtakarítást érhetünk el költséges beruházások nélkül is” – írta felhívásában a vezérigazgató.

Bolla helyzetelemzésében megemlíti, hogy egyik napról a másikra hihetetlen mértékben megemelkedtek az energiahordozók árai, ezek a drasztikus változások a BKV-t sem kerülték el. A szolgáltatások biztosításához szükséges vontatási és egyéb energia beszerzése egyre nehezebbé vált, a vállalat gondjait pedig tovább növeli, hogy a kereslet-kínálat ingadozásai miatt az energiaellátás biztonsága is jelentősen csökkent a korábbi állapothoz képest.

(Címlapképünkön: Karácsony Gergely főpolgármester és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a metróban)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk