Kiderült: a kínai vakcina teljesített a leggyengébben a koronavírussal szemben

 • narancs.hu
 • 2022. augusztus 29.

Belpol

Egy kormány által támogatott vizsgálat szerint. A Sinopharm jóval kisebb védelmet nyújtott a megbetegedés, a kórházba kerülés és a halálozás ellen akár első, akár emlékeztető oltásként, mint az mRNS-vakcinák.

Július végén megjelent a HUN-VE néven futó vizsgálatsorozat harmadik része. Ez az a kutatás, amely a Magyarországon használt koronavírus-vakcinák hatékonyságát méri fel szisztematikusan, különlegessége pedig amellett, hogy szakmailag magas színvonalú, kormányzati támogatást is élvez, a szerzők között Müller Cecília és Kásler Miklós is megtalálható. A vizsgálat ezen része a tavaly őszi járványhullám alatti vakcinahatékonyságot vizsgálta az akkor domináns delta variáns ellen. Bár a szakértők arra jutottak, hogy az oltás beadása után idővel minden vakcina hatékonysága csökken, szinte minden tekintetben a kínai Sinopharm-oltás nyújtja a legalacsonyabb védelmet. Ráadásul a mára alapvető fontosságú emlékeztető oltásként adva is sokkal kevésbé válik be, mint a többi, itthon használt vakcina.

A vizsgálat már több mint egy hónapja megjelent, de mindezt sehol sem verték nagy dobra, sehol nem kommunikálták az eredményeit – írja a Telex.

A kutatás tehát a két és a három oltás eredményességét vizsgálta a tavaly őszi deltahullámban

 • a megfertőződés,
 • a kórházba kerülés
 • és a halálozás megelőzésében.

A vizsgálat során az oltottak adatait vetették össze (vakcinatípusonként) egy oltatlan kontrollcsoporttal. Több mint 8 millió 18-100 éves résztvevő adatait elemezték, figyelembe vették a nemet, az életkort, az alapbetegségeket és az oltás időpontjából adódó eltéréseket is. Az eredmény pedig az lett, hogy a Sinopharm vakcinájának hatékonysága jelentősen elmarad a többi típushoz képest mind alap-, mind emlékeztető oltásként.

Kiderült az adatokból, hogy a tavaly őszi, még a delta variáns által hajtott hullámban az alapoltások hatékonysága 6 hónap után gyengült a megfertőződés ellen. De a harmadik, emlékeztető oltások meg tudták erősíteni a védelmet. De legkevésbé a kínai vakcinánál.

A fertőzés elleni hatékonyság a 65 év felettieknél:

 • a Pfizer-BioNTech emlékeztető adagja 88-93 százalékra tornászta fel a védettséget
 • a Moderna 92-96 százalékra
 • a Janssené 73-86 százalékra
 • a Sinopharm emlékeztetőjénél ugyanakkor a fertőzés elleni védettség csak 27-75 százalékos lett.

Az alapoltás kórházba kerülés elleni védettsége a 65 év felettiek (és alattiak) körében

 • Pfizer-BioNTech: 77 (83),
 • Moderna: 84 (85),
 • Szputnyik V: 78 (90),
 • AstraZeneca: 74 (76),
 • míg Sinopharm: 46 (54),
 • Janssen: 26 (43) százalék az alapoltás után 120 napon belül alakult ki.

 

Az emlékeztető oltások a legtöbb oltástípusnál 100 százalék közelébe emelték a kórházba kerülés elleni védettséget. Kivéve a Sinopharm oltását, amely emlékeztető oltásként is kevésbé bizonyult hatékonynak. Az alapimmunizálás típusától függően 57-92 százalékos védelmet adott, vagyis még a legjobb esetben sem érte el az összes többi vakcina legrosszabb eredményét.

A legfontosabb, a halálozás elleni védelem az alapoltások után közvetlenül:

 • Pfizer-BioNTech: a 65 év felettiek körében 82 (alatta 87),
 • Moderna: 93 (78),
 • Szputnyik V: 86 (89),
 • AstraZeneca: 85 (90),
 • viszont Sinopharm: 59 (67),
 • Janssen: 54 (60) százalék az alapimmunizálás után közvetlenül.

Az emlékeztető oltás itt is 100 százalék közeli védettséget produkált. Kivéve a Sinopharm vakcinája esetében: 65 év alatt még jók az eredmények, de 65 év felett csak 55-87 százalékra emelte a védettséget.

„Vizsgálatunk kimutatta, hogy a Sinopharm emlékeztető oltása után kisebb mértékben javult a vakcina korrigált hatékonysága a SARS–CoV–2-fertőzés és a Covid–19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halálozás ellen mind a fiatalabb, mind az idősebb korcsoportokban.”

– áll a vizsgálat eredményének összefoglalójában.

A HUN-VE 3 szerzői megjegyzik, hogy bár a Janssen-vakcina bizonyos kimenetelekben alapoltásként alacsonyabb hatékonyságot mutatott, emlékeztető oltásként az mRNS-vakcinákéhoz hasonlóan erős védelmet produkált bármilyen alapoltásra adva.

Emlékeznek, hogy a magyar hatóság emlékeztető oltásként azt javasolta, hogy keverjék az oltásokat, és például mRNS-vakcinák esetében kínai oltást javasoltak harmadiknak? Mindez legyértelműen nem adott olyan védettséget, mint a többi oltás. Erre független szakértők már tavaly nyáron felhívták a figyelmet. Azt hangsúlyozták akkor, hogy mivel akkor már vakcinabőség volt, megfontolandónak tartották a Sinopharm-vakcina felhasználásának teljes kerülését 60 év feletti korosztályban, első oltásként, és a Sinopharm-vakcinával oltottak esetén azonnali prioritást javasoltak az újraoltásra. Ehhez képest – a Telex megjegyzése szerint – az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az ajánlás kiadása után is még 70 ezer alapimmunizálást végeztek a kínai vakcinával, és több mint 100 ezer emlékeztető oltást adtak be belőle Magyarországon (ebből 36 ezret 60 éven felülieknek).

Jelenleg a koronavirus.gov.hu-n az szerepel, hogy "aki Moderna vakcinával szeretné magát beoltatni, annak érdemes sietnie, mert már az utolsó adagokat kezdték el felhasználni az oltópontokon és a háziorvosoknál. A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen".

(Telex)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.