A BM benyújtotta a tanárokat ellehetetlenítő státusztörvény tervezetét a parlamentnek

  • narancs.hu
  • 2023. június 6.

Belpol

Ha elfogadják, a munkáltató betekinthet a pedagógusok munkahelyi laptopjába, meghosszabbítható lesz a tanév, nő a tanárok alapszabadsága és jöhet a teljesítményalapú bérezés.

Több hónapos átfogó egyeztetést követően a kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény tervezetét, amely megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését – ezzel a több ponton is nyilvánvaló hazugságokat tartalmazó mondattal kezdődik a Belügyminisztérium (BM) közleménye. Azt leszámítva, hogy bár egy sor olyan szervezettel valóban egyeztettek a tanárok megrendszabályozását célzó jogszabály tervezetéről, mint például a kormányhoz közelálló Nagycsaládosok Országos Egyesülete, aminek vajmi kevés köze van a közoktatáshoz, a pedagógusok szakszervezeteinek, a diákszervezeteknek és az ellenzéki pártoknak a véleményét meg sem hallgatta, vagy lesöporte a rendőrminiszter vezette tárca. Az pedig a cinizmus netovábbja, hogy a tervezet a pedagógusok társadalmi megbecsülését alapozza meg. Ellenkezőleg: valójában arról van szó, hogy a saját és a közoktatás nyomorult helyzete miatt a tanév kezdete óta tiltakozó pedagógusokat (közvetve pedig a diákokat és a szülőket) lehetetlenítik el, félemlítik meg a BM kitalálta státusztörvénnyel. Erről árulkodik a jogszabály közszájon forgó elnevezése is: bosszútörvény.

A minisztérium közleménye – miután bekezdéseken keresztül ócsárolja az ellenzéket, a tanárok érdekképviseleti szervezeteit, és nem felejti el megemlíteni a "baloldal (...) erőszakba forduló megmozdulásait" sem – kiemeli: a BM elkötelezett a pedagógusok jelentős béremelése mellett. "A kormány januártól 10 százalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg. Amikor Magyarország megkapja az országnak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet. A kormány ütemterve szerint 2025 januárjára a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát" – írják.

"A pedagógusok közszolgálatot látnak el, gyermekeink oktatása, nevelése a hivatásuk. A köznevelési foglalkoztatott jogviszony bevezetésére tett javaslat ezt teszi egyértelművé, amikor nagyobb társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülést garantál a tanárok számára" – olvasható a kommünikében. A közlemény szerint a törvényjavaslat elfogadásával létrejön "a pedagógusok többsége által is támogatott" teljesítményalapú bérezési rendszer. Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni. Jubileumi jutalomban korábban csak közalkalmazottak részesülhettek, a törvényjavaslat elfogadása esetén ezt valamennyi pedagógus megkapja, függetlenül attól, hogy korábban állami, egyházi vagy magániskolában tanított. A pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, melyből az igazgató legfeljebb 15 nappal rendelkezhet.

Ezenkívül a készülő jogszabály azt is tartalmazza, hogy 

  • a tanév legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható, amennyiben a tanév közben merül fel valamilyen el nem hárítható ok, ami miatt a tanítás országosan ellehetetlenül, és ebből következően nem valósul meg a 180 tanítási nap. (A pótlást eddig hétvégénként kellett megszervezni, az új szabályozás tervezete mindenkinek kedvezőbb – hazudják.)
  • A pedagógus kötelezhető más intézményben történő tanításra. A javaslat szerint ennek alkalmazására csak az adott járáson belül, illetve meghatározott élethelyzetekben csak a pedagógus hozzájárulásával kerülhet sor.
  • A tanárok magánélete sérthetetlen, a munkáltatótól kapott laptopok, táblagépek tanítással, neveléssel összefüggő tartalmába azonban a munkáltató betekinthet. (Megemlítik: ez így van minden munkahelyen. Vagy nem, de ezt már csak mi tesszük hozzá.)
  • Visszaemelik az oktatásba a fegyelmi eljárás intézményét, amiről a BM-es szöveg jóindulatúan megjegyzi: "a pedagógusokat védi".

A státusz/bosszútörvényt még a tavaszi ülésszakban, azaz a nemsokára záruló tanév vége felé fogadhatja el az Országgyűlés. Az első hírek március elején jelentek meg a készülő jogszabályról, a pedagógusok és a diákok azóta tiltakoznak ellene.

A Narancs.hu oktatással kapcsolatos valamennyi híre ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk