A Civil Választási Bizottság április 13-án tartaná az ellenzéki előválasztást

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Belpol

A választók szívesebben szavaznak olyan politikai erőre, ahol nincs széthúzás – véli a Závecz Research vezetője.

Több billegőnek tartott fővárosi kerületben is felmérést készített a ZRI Závecz Research, és nem meglepő módon az az eredmény született, hogy ezeken a helyeken összefogás nélkül szinte esélytelen az ellenzék a júniusi önkormányzati választáson – tudósít az rtl.hu.

Belváros-Lipótvárosban például Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, de Kovács Alex Gábort 27 százalék, Juhász Pétert 11 százalék, míg Kerpel-Fronius Gábort 9 százalék támogatja, vagyis az ellenzék akár nyerhetne is, ha meg tudna állapodni egy közös jelöltben.

Az előválasztás megrendezésére több helyen felkérték a Magyar György-féle Civil Választási Bizottságot, de az még korántsem biztos, hogy az érintett körzetekben végül valóban a szavazók dönthetnek a közös jelöltekről.

A szervezet mindenesetre már ki is nézett egy időpontot az előválasztás időpontjára: április 13-át.  

„Az ellenzéki jelöltek együttműködése megadná az esélyt arra, hogy a billegő kerületekben is nyerjen a kormánykritikus oldal Budapesten” – mondta az rtl.hu-nak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research vezetője.

A közvélemény-kutató cég Budafokon, az V. kerületben (Belváros-Lipótváros) és Zuglóban is felmérte, hogyan állnak az ismertté vált polgármester-jelöltek. Az eredmények azt mutatják, hogy a szorosnak számító körzetekben (Budafokon és az V. kerületben) stabilan vezet a jelenlegi fideszes polgármester, azonban az ellenzéki jelöltek összesített támogatottsága valamivel magasabb.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a rengeteg konfliktus miatt nem adható össze automatikusan az ellenzéki politikusok tábora.

A közös indulás tehát nem jelentene garanciát a győzelemre, az viszont egyértelmű, hogy ezekben a körzetekben biztosan veszít a kormánykritikus oldal, ha egyszerre több ellenzéki jelölt is indul”

– fogalmazott Závecz Tibor. Szerinte a pártoknak figyelembe kellene venniük azt a pszichológiai tényezőt is, amely szerint a választók szívesebben szavaznak olyan politikai erőre, ahol nincs széthúzás.

A felmérések közül az V. kerületre vonatkozó adatokat osztották meg részletesen az rtl.hu-val. A kutatás azt mutatja, hogy a regnáló fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter 37 százalékon áll, míg Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője (DK, MSZP, LMP támogatottsággal) 27 százalékon, a kétfarkús Juhász Péter 11 százalékon, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor pedig 9 százalékon.

Forgatókönyveket egyelőre nem kutattak, azaz azt nem tudni, hogy az ellenzéki politikusok közül ki hogyan szerepelne közös jelöltként a kormánypárti indulóval szemben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk