Medián: Vitézy Dávidot a budapestiek 23 százaléka támogatná

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Belpol

A jelenlegi vélemények alapján Karácsony Gergely magabiztosan győzne, de Vitézy erősebb lehetne a fideszes jelöltnél.

Az LMP megbízásából megmérte a Medián Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkárát, korábbi BKK-vezérigazgatót mint lehetséges főpolgármester-jelöltet – írja a 24.hu.

Vitézy neve már hetek óta forog a nyilvánosságban mint Karácsony Gergely lehetséges kihívója. Egyelőre azonban a közlekedési szakember nem jelentette be az indulását, amiről az LMP-vel tárgyal. Egy gyaníthatóan a kormányoldal megbízásából készült adatfelvétel szerint ugyanakkor a jelöltje megnevezésével március végéig kiváró Fidesz is mérlegelheti, hogy bizonyos esetben támogassa az indulását.

Erre éppenséggel a Medián budapesti közvélemény-kutatása is szolgáltathat alapot, mivel abban Vitézy megelőzi a Fidesz-KDNP egyelőre meg nem nevezett jelöltjét.

A múlt heti gyorsfelmérés szerint a budapestiek többsége (52 százalék) szívesen venné, ha változás történne a főváros élén. Mégis Karácsony újraválasztási esélyét jelzi az, hogy ötéves tevékenysége alapján 42 százalék jónak tartaná, ha újraválasztanák a főpolgármestert.

Ez jelentős előny a többi indulóhoz képest, még ha a Fidesznek egyelőre nincs is jelöltje. Ha Vitézy nincs a képletben, és a Karácsonynak csak a kormánypártok egyelőre meg nem nevezet jelöltjével, valamint a Mi Hazánk és a Jobbik indulójával kellene megküzdenie, akkor a főpolgármester 46, a kormánypárti induló 27 százalékot gyűjtene, vagyis Karácsony nagyon magabiztosan győzne.

A Medián felmérése szerint azonban szorosabbá válna a verseny, ha az indulását jelenleg még fontolgató Vitézy Dávid is benevezne.

Karácsony így is elvinné a szavazatok 37 százalékát, Vitézy pedig jelenleg a voksok 23 százalékára számíthatna, ezzel valószínűleg megelőzné a kormánypártok ismeretlen jelöltjét, akit 21 százalékra mért a Medián. Ez alapján tehát Vitézy Karácsonytól 9, a fideszes indulótól 6 százalékpontnyi szavazót vinne el, de a Mi Hazánk táborából is lecsípne 3 százalékpontot.

Természetesen ez a helyzet érdemben változhat, ha a Fidesz előáll egy konkrét jelölttel. A lehetséges indulók sorában a minap egy új név, a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál neve is megjelent, bár ő jelezte, hogy egyelőre nem kapott felkérést a Fidesztől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk