A CNN riportere Szijjártónak: "Engem pedofilnak tart?"

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 22.

Belpol

Richard Quest a homofób törvény több passzusával is szembesítette Szijjártót. 

Elsősorban a homofób törvényről kérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert a CNN riportere, Richard Quest, aki azzal kezdte az interjút: 

"Miniszter úr, ön ugyanolyan jól tudja, mint én, hogy én meleg vagyok, így rám is vonatkozik ez a törvény. Engem pedofilnak tart?"

Szijjártó válaszként megköszönte a meghívást, majd megdicsérte a riportert, hogy a kezében van a törvény egy példánya, mert más vitapartnerei nem szokták elolvasni azt, majd azt mondta: "Nagyon tisztelem azt az életformát, amelyet ön választott, és ez a jogszabály is tiszteletben tartja minden, 18 év feletti felnőtt jogát, hogy olyan életformát válasszon, amilyet akar, bárkivel is akarjon élni, és bárkit is akar szeretni."

Quest viszont rámutatott, hogy a konkrét kérdést Szijjártó nem válaszolta meg: "Egyébként nem tagadta az első kérdésemet, de akkor ezt nemnek veszem". A miniszter erre mentegetőzni kezdett, majd arról beszélt, hogy a törvénynek két része van, "az egyik része az, hogy nagyon komolyan meg kell büntetni minden pedofíliával kapcsolatos, vagy annak keretén belül elkövetett cselekményt; és a törvény másik része biztosítja, hogy a gyerekek védelme érdekében a szexuális orientációra vonatkozó oktatás joga kizárólag a szülőkhez tartozik. Ez két teljesen különböző része a törvénynek." 

Quest mindezt azzal kommentálta, hogy akkor elég szerencsétlen dolog, hogy ugyanabban a törvényben van mindkét rész, majd arra kérdezett rá, hogy

ha a beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év, akkor azok az emberek, akik amúgy már négy éve szexelhetnek, hogyhogy nem nézhetnek tartalmat róla? 

Szijjártó erre arról magyarázott, hogy a magyar törvények szerint 18 évesen lesz valaki felnőtt, ezért ez alatt a szülőké a kizárólagos jog a "szexuális orientációval kapcsolatos nevelésre". "18 év felett pedig akármi történik, az államnak ahhoz nincs semmi köze." Majd aról beszélt, hogy milyen bosszantó, hogy LMBT-ellenesnek tartják a törvényüket, mert nem is diszkriminálja a melegeket. 

A riporter ezután szembesítette Szijjártót azzal, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke miket mondott a törvényről, hogy az "szégyen", és hogy számos uniós tagállam is kifejezte, hogy diszkriminatív a törvény. "Na már most, ha ezeknek az embereknek vannak tanácsadóik, és ők is szakértők, akkor miért tévednek?" Válaszként Szijjártó "súlyos vitákról" beszélt, és hogy vannak olyan országok, akik nem így gondolkodnak, az szégyen, ahogy Ursula von der Leyen beszél a magyar jogszabályokról, de azt ígérte, semmilyen kompromisszumot nem fognak kötni ebben a kérdésben, annak ellenére, hogy hogyan zsarolják őket az uniós források visszatartásával, "amelyeket ki kellene fizetni Magyarországnak". 

Quest kérdezett a közös ellenzéki jelölt állításáról, és hogy fél-e a kormány attól, hogy elvesztik a jövő évi választásokat. "Nem, nem, nincs ok az aggodalomra" – válaszolta Szijjártó, aki arról magyarázott, hogy az ellenzék a szélsőbaltól a szélsőjobbig mindenkit magába akar olvasztani, a kérdés pedig az lesz jövő áprilisban, hogy az emberek szeretnének-e visszatérni a 2010 előtti időszakhoz, amikor "az ország el volt adósodva, az adók magasak voltak, és a munkanélküliség az egekben volt", vagy folytatni akarják azt, ami 2010 óta történik.  

Végül arra kérdezett rá a riporter, hogy a kormány pusztán gazdasági vállalkozásként tekint-e az EU-ra, mire Szijjártó arról beszélt, hogy erős EU-t akarnak, mert 2000 óta csökkent a gazdasági részesedése a világgazdaságból, szerinte viszont az oda vezető út vitás, amiben ők is részt vesznek, és azt az álláspontot képviselik, hogy az EU csak erős tagállamokon alapulva lehet erős, ezért ellenzik a föderalista Európa koncepcióját. 

Végül a riporter azzal köszönt el, hogy várja, hogy Budapesten találkozzanak, ahol a férjével együtt meghívnák Szijjártót és feleségét egy vacsorára.  

Richard Quest korábban interjút adott a Magyar Narancsnak, ezt itt olvashatják:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk