A fideszesek megszavazták: mostantól az EU-n kívül élő magyarok is voksolhatnak az EP-választáson

  • G. M.
  • 2018. december 12.

Belpol

Elfogadták Semjén Zsolt javaslatát.

A mai botrányos parlamenti ülésen a fideszesek azt is megszavazták, hogy mostantól az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson.

A javaslatot Semjén Zsolt KDNP-s politikus kezdeményezte, és 130 igen szavazattal fogadták el.

A törvény természetesen nem azt jelenti, hogy mondjuk a szlovák vagy a szlovén magyarok kétszer is szavazhatnak (hiszen ezek az országok EU-tagok), hanem például hogy a Vajdaságban, Kárpátalján, vagy épp Ausztráliában élők leadhatják voksaikat.

Simán megszavazták: 400 óra túlmunkára ítélte a magyarokat a kormánypárti többség

A botrányos ülésen, ahol azt sem hallották, miről szavaznak, a rabszolgatörvényre is áldásukat adták a fideszesek. Megszavazták a fideszes képviselők a rabszolgatörvényt, ami azt jelenti, hogy a munkaadók mostantól 400 óra túlórára is kötelezhetik az alkalmazottakat. A munkaadók kollektív szerződés nélkül, a munkavállalóval kötött megállapodás alapján is megtehetik ezt a törvény értelmében.

Az MTI azt írja, hogy Európai Unió hivatalos lapjában júliusban hirdették ki az EP-választójogi okmányt módosító határozatot, és ösztönözték a tagállamokat, hogy az EU-s lakhellyel nem rendelkező állampolgáraiknak is megteremtsék a lehetőséget az EP-szavazásra.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?