Simán megszavazták: 400 óra túlmunkára ítélte a magyarokat a kormánypárti többség

  • narancs.hu
  • 2018. december 12.

Belpol

A botrányos ülésen, ahol azt sem hallották, miről szavaznak, a rabszolgatörvényre is áldásukat adták a fideszesek.

Megszavazták a fideszes képviselők a rabszolgatörvényt, ami azt jelenti, hogy a munkaadók mostantól 400 óra túlórára is kötelezhetik az alkalmazottakat. A munkaadók kollektív szerződés nélkül, a munkavállalóval kötött megállapodás alapján is megtehetik ezt a törvény értelmében.

A törvényről itt írtunk:

Kinek jó a rabszolgatörvény?

Magyar Narancs annak járt utána, hogy kinek állt érdekében szabadjára engedni a túlóráztatást és mi várható a javaslat életbe lépése után. Ez nem lehet több üres blöffnél - állítja reménykedve Balczer Balázs, a Vasutasok Szakszervezetének jogtanácsosa a Munka törvénykönyvének „rabszolgatörvényként" elhíresült módosítási javaslatáról.

A törvényt a parlament botrányos ülésen fogadták el, ahol az ellenzékiek folyamatosan tiltakoztak, a fideszesek viszont törvénysértő módon szavaztak. A képviselői kártyák ugyanis nem voltak bent a szavazógépekben, és ellenzéki jegyző nélkül vezette az ülést Latorcai János KDNP-s politikus. A teremben megjelent Áder János is, akit az ellenzéki képviselők kérdezgetni kezdtek, mire ő hamar távozott a parlamentből.

Házszabályellenesen akarja megszavazni a Fidesz a rabszolgatörvényt, felsorakoztak Orbán testőrei

Az ellenzék törvénytelenséget kiállt. A parlament elnöki pulpitusát továbbra is ellenőrzés alatt tartja az ellenzék, bár a fideszesek megpróbálják megtartani az ülést. Latorcai János levezető ülnek a helyén ülve, mikrofonva beszélve próbálja levezetni az ülést. A ellenzéki képviselők törvénytelenséget kiáltanak. Az ülésteremben megjelentek Orbán testőrei is.

A szavazás után az ellenzékiek elénekelték a Himnuszt, majd tüntetőleg kivonultak a teremből. Estére pedig tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

A Momentum is tüntetést jelentett be, ők délután négykor mennek a Kossuth térre, hogy elfoglalják azt:

Foglaljuk el a Kossuth teret!

null

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.