Kannabisz és politika a Dél-Alföldön

A kender gyümölcsei

Belpol

A különösen kreatív alföldi régió az olajozás és a borpancsolás után – mellett – immár a kendertermesztésben is figyelemre méltó eseteket produkál. Ahogyan az említett két korábbi törvénytelen tevékenység, úgy manapság a kannabisz-előállítás is elérte már a politika ingerküszöbét.

Makón azt beszélik, hogy kábítószerezett az egyik képviselő. Akár igaz a híresztelés, akár nem, a városi önkormányzat többsége drogtesztet készíttetett. „Megérkezett a drogtesztem eredménye, amely természetesen minden vizsgált szerre negatív lett” – újságolta Facebook-oldalán Mucsi Tamás önkormányzati képviselő (DK), aki tucatnyi anyagra – köztük marihuána, amfetamin, kokain, morfin, barbiturát – kért vizsgálatot, de a szervezetében egyik sem volt kimutatható a július 16-án levett mintában.

Eredetileg a Fidesz vetette föl 2015-ben, hogy a 12 és 18 év közötti fiatalokat, valamint a politikusokat és az újságírókat kötelezően teszteljék. Szájer József tavaly november 27-i emlékezetes ereszmutatványa és brüszszeli igazoltatása után a Jobbik szorgalmazta ugyanezt az országgyűlési képviselőkre és kormánytagokra. Mucsi egyéni indítványára a fideszes többségű makói képviselő-testület egyhangúan döntött az önkéntes drogteszt lehetőségéről.

Mint a vagyonnyilatkozat

Az ellenzéki képviselő azért javasolta a tesztelést, mert, mint írta, „egyre többször buknak ki a Fidesz soraiból drogosok és pedofilok”, és nemrég azt hallotta, hogy „Makón is van drogban érintett képviselő”. Szerinte a testület méltóságát ilyen körülmények között úgy lehet megőrizni, ha minden képviselő szeptember 15-ig negatív drogteszttel igazolja, „hogy alkalmas feladatainak ellátására”. A június 30-i testületi ülésen olyan kompromisszum született, hogy bár kötelezni az önkormányzati törvény értelmében ilyesmire nem lehet a képviselőt, a képviselők önkéntes alapon minden évben elmennek drogtesztre. Sőt némi vita után arról is határoztak, hogy negatív eredmény esetén a tesztelés költségét az önkormányzat megtéríti (Mucsi erre nem tartott igényt). A laborpapírt ugyan nem teszik közzé, de bárki megnézheti a városházán – ahogyan a vagyonnyilatkozatokat.

„Elkészíttettük, lassan két hete. Leadtuk. Aki nem megy tesztre, gyanús, de nincs mit tenni” – mondta a Narancsnak Mágori András önkormányzati képviselő. A makói polgármesteri hivatal kérdésünkre azt válaszolta, hogy július 22-ig Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP), valamint a kormánypárti szövetséghez tartozó összes képviselő bemutatta negatív teszteredményét a jegyzőnek. A testületnek tagja még a Velnök Közéleti Kulturális és Polgári Egyesület (VKKPE) színeiben megválasztott Gáspár Sándor, valamint a szintén a Makó település első írásos említésekor használt nevet őrző egyesület által bejuttatott, de jobbikos Zeitler Ádám.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk