Kannabisz és politika a Dél-Alföldön

A kender gyümölcsei

Belpol

A különösen kreatív alföldi régió az olajozás és a borpancsolás után – mellett – immár a kendertermesztésben is figyelemre méltó eseteket produkál. Ahogyan az említett két korábbi törvénytelen tevékenység, úgy manapság a kannabisz-előállítás is elérte már a politika ingerküszöbét.

Makón azt beszélik, hogy kábítószerezett az egyik képviselő. Akár igaz a híresztelés, akár nem, a városi önkormányzat többsége drogtesztet készíttetett. „Megérkezett a drogtesztem eredménye, amely természetesen minden vizsgált szerre negatív lett” – újságolta Facebook-oldalán Mucsi Tamás önkormányzati képviselő (DK), aki tucatnyi anyagra – köztük marihuána, amfetamin, kokain, morfin, barbiturát – kért vizsgálatot, de a szervezetében egyik sem volt kimutatható a július 16-án levett mintában.

Eredetileg a Fidesz vetette föl 2015-ben, hogy a 12 és 18 év közötti fiatalokat, valamint a politikusokat és az újságírókat kötelezően teszteljék. Szájer József tavaly november 27-i emlékezetes ereszmutatványa és brüszszeli igazoltatása után a Jobbik szorgalmazta ugyanezt az országgyűlési képviselőkre és kormánytagokra. Mucsi egyéni indítványára a fideszes többségű makói képviselő-testület egyhangúan döntött az önkéntes drogteszt lehetőségéről.

Mint a vagyonnyilatkozat

Az ellenzéki képviselő azért javasolta a tesztelést, mert, mint írta, „egyre többször buknak ki a Fidesz soraiból drogosok és pedofilok”, és nemrég azt hallotta, hogy „Makón is van drogban érintett képviselő”. Szerinte a testület méltóságát ilyen körülmények között úgy lehet megőrizni, ha minden képviselő szeptember 15-ig negatív drogteszttel igazolja, „hogy alkalmas feladatainak ellátására”. A június 30-i testületi ülésen olyan kompromisszum született, hogy bár kötelezni az önkormányzati törvény értelmében ilyesmire nem lehet a képviselőt, a képviselők önkéntes alapon minden évben elmennek drogtesztre. Sőt némi vita után arról is határoztak, hogy negatív eredmény esetén a tesztelés költségét az önkormányzat megtéríti (Mucsi erre nem tartott igényt). A laborpapírt ugyan nem teszik közzé, de bárki megnézheti a városházán – ahogyan a vagyonnyilatkozatokat.

„Elkészíttettük, lassan két hete. Leadtuk. Aki nem megy tesztre, gyanús, de nincs mit tenni” – mondta a Narancsnak Mágori András önkormányzati képviselő. A makói polgármesteri hivatal kérdésünkre azt válaszolta, hogy július 22-ig Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP), valamint a kormánypárti szövetséghez tartozó összes képviselő bemutatta negatív teszteredményét a jegyzőnek. A testületnek tagja még a Velnök Közéleti Kulturális és Polgári Egyesület (VKKPE) színeiben megválasztott Gáspár Sándor, valamint a szintén a Makó település első írásos említésekor használt nevet őrző egyesület által bejuttatott, de jobbikos Zeitler Ádám.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.