A kirúgott diplomata minden jogi eszközzel megtámadja az elbocsátását

  • narancs.hu
  • 2022. október 21.

Belpol

Sajtóértesülések szerint már meg is van Baranyai Gábor utódja. 

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, váratlanul elbocsátották Baranyai Gábort, a brüsszeli magyar EU-követség második emberét, aki egyebek mellett az energia területéér volt felelős. Mindezt azzal egyidőben, hogy Orbán Viktor az uniós miniszterelnökök uniós találkozóján vitázott az energiaügyekről. 

„A kirúgásomat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel” – nyilatkozta Baranyai a 444.hu-nak. A lap úgy tudja, a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarták venni a távozásra. Közös megegyezéssel távozott volna eredetileg, de ezt Baranyai nem fogadta el. 

A lap forrásai szerint a szakmai munkáját nem érte kritika, Baranyait azért akarták távozásra bírni, mert túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz. Stelbaczky 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein. Ő idén júniusban lemondott a posztjáról, amiről többen úgy vélekedtek, hogy azért döntött így, mert túl konfrontatív a kormány EU-politikája. 

A Népszava azt írja, Baranyai utódja Molnár Katalin lesz, aki korábban már dolgozott a magyar Állandó Képviselet jogi szolgálatánál, jelenleg azonban nincs állása. Férje a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében dolgozik. Várhelyi 2019-ben a képviseletvezetői tisztséget hagyta ott az európai bizottsági tagságért, de most is rajta tartja a szemét egykori munkahelyén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk