A kormány megint az EU-t leckéztetné: magasról tesznek a kötelezettségszegési eljárás bizottsági véleményére

  • narancs.hu
  • 2017.11.06 19:23

Belpol

Nem tartják be a határidőt.
Nem az Európai Bizottság (EB) által megadott, az általánosnál rövidebb, egy hónapos, hanem két hónapos határidő szerint válaszol a kormány a civil szervezetek átláthatóságát érintő kötelezettségszegési eljárás bizottsági véleményére. Ilyenformán utasítják ugyanis vissza, hogy a bizottság indokolatlan és hátrányos módon tűz ki határidőket az országgal szemben – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

A minisztérium közlése szerint a bizottság öt hónapon belül immár hetedik alkalommal ír elő egy hónapos vagy még rövidebb válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben kell párhuzamosan, „indokolatlanul rövid határidők” mellett észrevételt tennie a magyar kormánynak.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint az egyik a kötelező betelepítési kvóták, a másik a civiltörvény, a harmadik pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye. Mindhárom politikai ügy, a minisztérium szerint a jogi megítélésben a magyar álláspont „világosan tisztázott”. Az államtitkár szerint jogilag is kifogásolható az ügymenet, mert azzal, hogy az időt lerövidítik, a precíz válasz összeállítását is megnehezítik.

Elfogadhatatlannak tartja tehát a kormány, hogy a bizottság éppen ezekben az ügyekben a szokásos eljárásrendtől eltérően gyorsítva, „példát statuálva” akar döntést kierőszakolni. Állítólag a kormány eddig minden határidőnek meg tudott felelni, de „jogilag nonszensznek” tartják a határidők lerövidítését, ezért a civiltörvény ügyében nem tartják be a szabott  határidőt, az évtizedes gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidővel válaszolnak – e demonstratív lépéssel akarnak rámutatni a problémára.

Neked ajánljuk