Az európai szocialisták frakciójában marad a DK

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. május 31.

Belpol

A liberálisokkal is szemeztek, de végül nem ülnek át.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójában maradnak a következő európai parlamenti ciklusban.

A DK ügyvezető alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, pártjuk elnökségének arról kellett döntenie, hogy az S&D-hez vagy a liberálisokhoz csatlakozzanak.

Molnár Csaba saját választási szempontjaikat ismertetve hangsúlyozta, csak olyan frakcióba hajlandóak beülni, amelyik támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását, az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetését, valamint hatékonyan lép fel klímavédelmi kérdésekben. A DK képviselői nem szívesen csatlakoznának olyan frakcióhoz sem, amelyik áldását adja arra, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradjon.

Az Európai Egyesült Államok ügyében és az Orbán Viktorral szembeni határozott fellépésben az S&D illetve a liberálisok között nincs jelentős különbség - közölte Molnár. A DK azonban úgy látja, hogy a szocialistáknál határozottabban tudják képviselni az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetésének programját valamint a klímavédelmi ügyeket.

A döntésről már tájékoztatták a két érintett frakciót - mondta a politikus. Molnár Csaba azt is bejelentette, hogy ő fogja vezetni a DK európai parlamenti delegációját.

Reagált arra is, hogy a Momentum saját főpolgármester-jelöltet akar indítani az előválasztáson. Molnár Csaba emlékeztetett, a Momentum azt ígérte, hogy az előválasztás nyertesét támogatja, a DK ezért nem tartja a korábbi megállapodás felrúgásának, ha a párt az előválasztáson saját jelöltet állít.

Neked ajánljuk