Nem engedték be az SZFE tiltakozó diákjai az új kancellárt az egyetem épületébe

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Vidnyánszky újdonsült kinevezettje, a katonatiszt kancellár fennakadt a blokádon.

"Az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közreműködhessen az átadás-átvétel folyamatában” – olvasható a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közleményében.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány 2020. október 1-től dr. Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává. Bár a kuratórium közölte az új kancellár életrajzát, az valahogy kimaradt belőle, hogy katonatiszt, aki a második Orbán-kormányban kabinetfőnökként és miniszteri biztosként szolgált.

A kuratórium közlése szerint az eddigi kancellár, dr. Vonderviszt Lajos aktívan részt vesz az átadás-átvétel lebonyolításában. Mint ismert, a kormány döntése értelmében az egyetem oktatóinak és hallgatóinak ellenkezése ellenére a kuratórium átvette az irányítást az intézményben,ez ellen tiltakoznak a hallgatók egyetemfoglalással szeptember 1. óta.

Bár az új kancellár a kuratórium közlése szerint nem jutott be az SZFE épületébe, ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?