A kormány legoptimistább becslése is csak maximum 6 milliói beoltottal számol

  • narancs.hu
  • 2021. május 20.

Belpol

Keddtől újra fizetni kell a parkolásért. Orbán Viktor pénteken újabb járványügyi intézkedéseket jelent be. A Kormányinfón ismertették a kabinet legfrissebb döntéseit.

A kormány tegnapi ülésén áttekintette, hogy halad az oltások beadása. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy előreláthatólag a pünkösdi hétvégén meglesz az 5 millió beoltott, vagyis ennyi ember kapja meg addigra a koronavírus elleni első oltását.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, mostanra jutottunk el oda, hogy az, aki regisztrált az oltásra, 1-2 napon belül vakcinához jut, ha foglal magának időpontot.

Gulyás közölte, hogy a Sinopharm-vakcinából bőségesen áll rendelkezésre, 240 ezer Pfizerre lehet a héten jelentkezni, a Szputnyik V és AstraZeneca oltásokból pedig már csak korlátozott számú van.

Mint mondta, korábban az volt a helyes döntés, hogy azt ajánlják, ha valaki megfertőződött, csak azt követően 3 hónap múlva oltsák. A miniszter szerint morális megfontolásból ez idő alatt inkább azokat oltották, akik nem voltak védettek. Ma már más a helyzet, a rendelkezésre álló vakcinák száma miatt az is oltakozhat, aki nemrég volt beteg.

A miniszter újból ismertette, hogy a veszélyhelyzet, ennek következtében pedig a rendkívüli jogrend még egy darabig fennmarad, az őszi ülésszak kezdetét követő 15. napon szűnik majd meg, de egyes törvényeket tovább fenn akarnak tartani.

Gulyás Gergely közölte, hogy a szerdai kormányülésen eldöntött új intézkedések hatályba lépéséről a miniszterelnök péntek reggel egyeztet az operatív törzzsel. Holnap Orbán Viktor ismerteti ezeket.

Van viszont egy-egy intézkedés, amelyről már döntöttek. A miniszter közölte, hogy

vasárnap éjféllel megszűnik az ingyenes parkolás, hétfőn pünkösd miatt még ingyenes lesz, de keddtől fizetni kell a parkolásért.

 

A hitelmoratórium ügyében a kormány nem tudja a bankok álláspontját képviselni, a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani azt augusztus 31-ig. A járványhelyzet alakulásától függően a továbbiakban is lehetősége lesz az érintetteknek azt kérni.

A brüsszeli vakcinabeszerzés következő szakaszában a magyar kormány nem kíván részt venni – mondta Gulyás. Ismertette, hogy 19 millió adag Pfizert kellene megrendelni, ami 2022 második félévétől lenne elérhető, de ekkorra egyrészt Magyarország a tervek szerint már a debreceni oltógyárban képes lesz saját vakcinát előállítani, másrészt addig a már felhalmozott és a 2022 végéig rendelt több mint 10 millió vakcina elég lesz.

Gulyás elmondta azt is, az oltási program 5 millió után lassulni fog, elmondása szerint a legoptimistább becslés szerint is maximum csak a 6 millió beoltott lesz meg.

A miniszter közlése szerint jelen tudásunk szerint legalább 9 hónapig védettséget nyújt mindegyik vakcina.

Elmondása szerint Magyarország felkészült arra, hogy ha indokolt, ősszel el tudják elkezdeni újraoltani a már beoltottakat, megfelelő számú vakcina áll rendelkezésre.

A miniszter hangsúlyozta, Európában az átoltottság még nincs olyan szinten, mint hazánkban. A környező országokban a fertőzöttség és annak veszélye is komolyabb. Az oltásban Európa-bajnokok vagyunk – mondta Gulyás Gergely.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.