A kormány nem tudott a budapesti kínai rendőrségről

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Belpol

A hivatalos kínai álláspont szerint köztörvényes bűnözőket üldöznek világszerte, civilek szerint ez csak fedősztori.

A világszerte működő kínai rendőrségi hálózat a nemrég tisztségében ismét megerősített Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár kezdeményezésére jött létre, legalábbis a titkosszolgálati témákkal foglalkozó Intelligence Online ezt állítjaírja a HVG.

A kínai állami rendőrség a „szolgáltató állomások” hálózatát azzal az indokkal hozta létre, hogy külföldön nagyon sok olyan telekommunikációs csalás történik, amelynek elkövetői is, áldozatai is kínaiak. A kihelyezett rendőrőrsök tehát az áldozatoknak segítenek, az elkövetőket pedig megpróbálják rávenni arra, hogy térjenek haza Kínába.

Ezek a kínai tisztviselők a WeChat segítségével kapcsolatba lépnek a helyi kínai közösséggel, és olyan védelmet, adminisztratív szolgáltatást kínálnak, ami az adott ország rendőrségének munkájánál hatékonyabb lehet.

Európában azonban nem történt olyan csalás, amire a kínaiak hivatkoznak, mégis több európai országban létrehoztak rendőrségi irodákat. Az irodák működését bemutató civil szervezet munkája és a sajtó beszámolói alapján az derült ki, hogy ez a hálózat inkább a kínai rendszerrel szemben kritikus külföldi kínaiakra specializálódott.

A budapesti kínai rendőrségi központokra Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet.

A HVG most arra emlékeztet, hogy az adminisztratív tevékenység, amelyet ezek az irodák a hivatalos kínai álláspont szerint végeznek, valójában a konzulátusok feladata lenne. Az nem szokatlan, hogy egy ország saját egykori polgáraival szemben fellép külföldön, jellemző ez az orosz és a török államra is, de ilyen leplezetlen, átlátszó módon ezt nem szokták művelni.

Az RTL Hollandiában megszólaltatott egy kínai férfit, akit felhívtak telefonon, utasították, jelenjen meg az egyik ilyen szolgáltató központban, aztán megpróbálták rávenni, térjen vissza Kínába. Halálos fenyegetéseket is kapott. A riportban a holland külügyi szóvivő azt mondta, hogy vizsgálják a rendőrségi állomásokkal kapcsolatos információkat, mert ha ezek a központok tényleg működnek, az illegális tevékenység.

A magyar Belügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem tud arról, hogy Magyarországon működnek vagy működtek ilyen irodák – legalábbis ilyen válaszokat kapott Tompos Márton, aki kérdést küldött az ügyben mindkét tárcához. Pedig ez tényleg szuverenitási kérdés – írja a képviselő.

A leadképen Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk