Világszerte működtet irodákat a kínai rendőrség, nem csak nálunk

  • narancs.hu
  • 2022. október 28.

Belpol

A Momentum Józsefvárosban és Kőbányán talált egyet-egyet.

A BBC is riportot készített arról, hogy a kínai rendőrség világszerte tart fenn irodákat, amelyek az ott élő kínaiakat figyelik. 

A riport ugyanabból az információból indul ki, amelyről a héten a 444 és a szeretlekmagyarorszag.hu is írt: a Safeguard Defenders nevű civil szervezet Hollandiában bukkant nem hivatalosan működő kínai rendőrőrsökre.

Ezek a nem hivatalos hivatalok, „tengerentúli rendőrségi szolgálati központok” a Safeguard Defenders szerint névleg arra szolgálnak, hogy a nemzetközi bűnözés ellen dolgozzanak, és segítsenek adminisztratív ügyek intézésében, így kínai jogosítványok megújításában. Igazából mégis arra szolgálnak, hogy a kínai rendszerrel szemben kritikus kínaiakat hazatérésre kényszerítsék.

Az ügynek magyar vonatkozása is van: Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője október közepén Budapesten is talált ilyen kínai rendőrségi kirendeltséget, az azt hirdető, kínai nyelvű táblával együtt.

Miután érdeklődött, mi ez a hivatal, a tábla eltűnt.

 

A képviselő azt írja, a magyar Belügyminisztérium vagy nem tud ezekről az irodákról, vagy szemet huny felettük, és nem lehet eldönteni, melyik a rosszabb.

Egy Spanyolországban dolgozó kínai diplomata azt nyilatkozta erről, nem érti, mi a baj azzal, hogy a kínai jog által megengedett összes eszközzel arra kényszerítik a bűnözőket, hogy álljanak az igazságszolgáltatás elé, és hangsúlyozta, hogy csak törvényes eszközöket használnak.

Tompos emlékeztet, lehet némi különbség a Kínában és az európai demokráciákban törvényes eszközök között, és ezeknek az úgynevezett „bűnözőknek” leginkább csak az lehet a bűnük, hogy kritizálták a kínai rendszert. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk