A kormány kedvenc szakkollégiuma bevásárolná magát a Libri-Bookline Csoportba

  • narancs.hu
  • 2020. október 2.

Belpol

Matthias Corvinus Collegium Alapítvány épp egy olyan vásárlást fontolgat, amellyel a kisebbségi tulajdonosa lenne a Libri-Bookline Csoportnak.

"Nagy lépésre készül a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC): megvásárolná az Axialis Holding Zrt.-t, amelynek köszönhetően kisebbségi tulajdonosa lenne a Libri-Bookline Csoportnak, és a tervek szerint a többségi tulajdonossal együtt irányítja a cégcsoport működését" - számolt be az Index cikke alapján a Forbes az üzletről.

A cikk szerint a felek egy jogilag nem kötelező érvényű megállapodást már aláírtak az ügyben. A tárgyalások sikere már csak a jelenleg folyamatban lévő átvilágítás eredményességén és a hatósági engedélyeken múlik.

A Forbes megjegyzi, hogy miután tekintélyes részvényvagyont kapott a kormánytól, az üzletre biztosan lesz fedezete a Matthias Corvinus Collegium Alapítványnak. Arról, hogy milyen részesedést szerezhet az MCC, ha tényleg nyélbe ütik az üzletet, még nem tudni. Mindenesetre a Forbes 2019-es Magyar 100 listáján a Libri-Bookline az 51. legnagyobb, teljesen magyar tulajdonban lévő vállalkozásként szerepelt, 17,1 milliárdos becsült értékkel - teszik hozzá.

A holnap ifjú serege

Eddigi költségvetése sokszorosát kapja a jövőben a Ma­thias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány, a cél a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kiépítése. De milyen képzés folyik abban a szakkollégiumban, amit a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapított?

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.