A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az LMP-delegált Bodolai László visszahívását

  • narancs.hu
  • 2020.10.02 15:10

Belpol

A párt az Index-ügy miatt hívta volna vissza Bodolait, de akadt egy kis adminisztrációs baki.

Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén elutasította a testület LMP-s delegáltjának, Bodolai Lászlónak a visszahívásáról szóló indítványt.

Az NVB elnökét, Rádi Pétert Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szeptember 24-én levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását. Mint ismert, az Index ügye miatt jutott erre a döntésre a párt. Schmuck Erzsébet egyúttal azt is tudatta a testület elnökével, hogy a bizottságba a párt új személyt delegál.

Az NVB azonban pénteki ülésén egyhangúlag elutasította a Bodolai László megbízatásának visszavonására vonatkozó indítványt.

Arra hivatkozva tette ezt az NVB, hogy a bírósági nyilvántartás szerint Schmuck Erzsébet képviseleti jogosultsága 2020. július 6-án megszűnt, vagyis szeptember 24-én nem volt jogosult a delegált visszahívásával és az új személy megbízásával kapcsolatban nyilatkozni. A közlés szerint az LMP nem nyújtott be olyan dokumentumot sem – ebben az esetben a változásbejegyzési kérelmet elbíráló jogerős végzést –, amely a közhiteles nyilvántartás adataival szemben bizonyítaná, hogy Schmuck Erzsébet képviseleti joga fennállt a levél megírásakor.

Ezért hát az NVB megállapította: Schmuck Erzsébetnek az LMP nevében tett nyilatkozata nem alkalmas joghatás kiváltására, az alapján Bodolai László megbízatásának megszűnése nem állapítható meg.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.
Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP.

Neked ajánljuk