Külső helyszínről kezdett dolgozni az SZFE élére tett új kancellár

  • 2020. október 2.

Belpol

Vidnyánszkyék ezredese egyelőre az épületbe nem, csak a levelezésbe tudott belépni.

Külső helyszínen kezdte meg a munkát az Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszkyék által kinevezett új kancellárja, Szarka Gábor ezredes - számol be a 444.hu.

Miután az SZFE-t elfoglaló, tiltakozó hallgatók nem engedték be az egyetemre az újonnan kinevezett, általuk el nem ismert kancellárt, Szarka Gábor a Kossuth Rádió reggeli műsorában mondta el, hogy ő azért külső helyszínen megpróbálta elkezdeni a munkát.

Eszerint Szarka Gábor külső helyszínen már megtartotta az első eligazítást a közvetlen beosztottjainak, és az egyetem levelezési rendszerébe is be tudott lépni.

Az elbarikádozott bejáratról azt mondta, hogy ott semmilyen olyan lépés nem fog történni, ami bármilyen módon erőszakkal próbálja ezt a helyzetet megoldani, ezért inkább külső helyszínről dolgoznak és onnan igyekeznek "biztosítani a rendet és a belső munkát".

Amikor Szarka be akart jutni az egyetemre, még azzal is bepróbálkozott, hogy addig nem utal fizetéseket, amíg nem mehet be. Erről azt nyilatkozta: "most azt várják tőlem, hogy kocsi hátulján meg különböző kávézókba meg ilyen mindenféle egyéb irodákba hozassam ki a papírokat", és kiemelte, hogy ő ezt nem fogja megtenni, mert nem tudja biztosítani, hogy ezek a kiadmányozások és aláírások megfelelően ellenőrizve legyenek.

Arról is beszélt, hogy a sztrájkbizottságot nem érti, mert ők 15%-os béremelést ajánlottak a kért 10%-os helyett, de mégse fogadták el. A nyolc követelésből pedig csak kettő vonatkozik rá, mint a munkáltatóra, a többit a fenntartóval kell rendezni.

"Azt hogy mi a konkrét tényleges céljuk, azt sajnos ezek után nehezen tudom megfogalmazni" - reagált Szarka.

Mindeközben Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője már csütörtökön elmondta, hogy a kuratórium ajánlata ultimátum; a 15 százalékos béremelés pedig nem az új vezetés saját ajánlata, hanem törvényi kötelezettség, ugyanis a vonatkozó jogszabály szerint ez a modellváltással jár. Az SZFE dolgozói ezen felül kértek 10 százalékos emelést.

Szarka arról is beszélt, hogy szerinte van egy csendes többség, aki a békésen szeretne dolgozni, és nekik is hallatniuk kellene a hangukat: "Azt gondolom, hogy előbb-utóbb a mérsékelt és a kompromisszumkészséggel párbeszédre nyitott embereknek, munkavállalóknak, tanároknak hallatni kellene a hangjukat, annak érdekében, hogy legyen kivel egyáltalán, az agresszivitást és a blokádot félretéve, értelmesen tárgyalni".

Az SZFE dolgozóinak további hat követelése van a béremelésen és a munkarend megtartásán kívül, ezekből nem engednek, és továbbra sem ismerik el legitimnek az új vezetést.

 

Megalakult az SZFE dolgozóinak sztrájkbiztottsága

Sikertelen tárgyalás esetén határozatlan idejű sztrájkba kezdenek. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz - közölték az egyetemüket blokád alatt tartó hallgatók mai sajtótájékoztatójukon. A tájékoztatón a diákok képviselője felolvasta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak címzett levelüket, melyben felszólítják Palkovics Lászlót, hogy oszlassa fel a kuratóriumot.

Figyelmébe ajánljuk