A kormány teljes adómentességet akar kiharcolni az otthoni pálinkafőzésre

  • narancs.hu
  • 2019. március 30.

Belpol

Nincs mese, meg kell védeni a pálinkakészítés szabadságát.

Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés, az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv – írja a Magyar Nemzet. A magyar kormány mindezt természetesen nagy erőkkel támogatja.

"Mivel a téma erősen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idő alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elő adómentesen minden polgár" – mondta a lapnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai szerint a pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt kitart az adómentesség hangoztatása mellett.

Az államtitkár továbbá megjegyezte, hogy 2015-ben a kormánynak sikerült nagyon kedvezményes szabályokat „kiharcolnia” Brüsszelnél, azonban az, hogy a magyarok otthon teljesen adómentesen főzhessék a pálinkát, annyira fontos ügy, hogy nem lehet ennyivel beérni.

Hoppálesz! – Megvédjük Pálinkaországot

Nagy igazságtalanság érte nemzeti italunkat. Elmegyünk tehát a falig. Bepálinkázva általában sikerülni szokott. Sose halunk meg! „Pálinkás jó reggelt kívánok! Ahogy ez a köszönés is mutatja, a magyar pálinka a kultúránk része, elválaszthatatlan a hagyományainktól" - kezdte rendhagyó módon hétfői sajtótájékoztatóját a Fidesz szóvivője.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?