A kormányhivatal nem találta szabálytalannak a gödi köz nélküli közmeghallgatást

Belpol

Nem feltétele az online meghallgatás megtartásának, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata külön rendelkezzen erről. 

A kormányhivatal szerint nem tartották szabálytalanul a köz nélküli közmeghallgatást Gödön még októberben – értesült a Narancs.hu. Mint arról lapunk október elején beszámolt, a gödi önkormányzat „személyes megjelenés nélküli” közmeghallgatást tartott, melynek a Samsung SDI akkumulátorgyár is témája volt, így a Kammerer Zoltán polgármester vezette képviselő-tesület elkerülhette a kínos kérdéseket. 

Az online közmeghallgatás utáni képviselő-testületi ülésen napirendre került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) módosítása: az erre vonatkozó előterjesztésben az áll, a „helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályzatok SZMSZ-ben történő rendezése” volt a téma. 

Az indoklás szerint az SZMSZ tartalmazza a közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályokat, és a főszabály szerint erre személyes megjelenés keretében van szükség. Az előterjesztő megjegyezte, hogy „az Ukrajna területén kitört háború” miatt a kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami lehetőséget teremt arra, hogy a közmeghallgatás SZMSZ-ben

„meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható legyen”. 

Mindezekre való tekintettel szükségessé vált az SZMSZ közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályok felülvizsgálata, valamint azok rendezése. 

Az előterjesztés alapján – amennyiben azt a képviselők megszavazzák – az SZMSZ vonatkozó része kiegészül azzal, hogy „amennyiben törvény vagy kormányrendelet lehetővé teszi, úgy a közmeghallgatás a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”.

Úgy tűnt tehát, kissé előreszaladt a gödi önkormányzat, és úgy tartott online közmeghallgatást, hogy arra a saját szabályaik szerint nem lett volna lehetőség. Ráadásul az SZMSZ-módosítást végül nem is szavazta meg a képviselő-testület az ülésen. 

Kormányhivatal: nincs itt semmi látnivaló

Az ellentmondást jelezték a kormányhivatalnak, a Tarnai Richárd KDNP-s politikus által vezetett szerv szerint viszont nem volt szabálytalan a közmeghallgatás. Az erről szóló hivatalos levélben írt indoklás arra hivatkozik, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egyes szervezetek működésére vonatkozó, valamint a közigazgatási szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet szerint „a közmeghallgatás az SZMSZ-ben meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek megjelenése nélkül is megtartható”.

Ez a jogszabályi rendelkezés önmagában megteremti az online közmeghallgatás lehetőségét, az pedig nem feltétel, hogy az SZMSZ kifejezetten rendelkezzen erről. „Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az önkormányzat a közmeghallgatás online formában történő lebonyolítása »speciális« előírásokat fogalmazzon meg”, olvasható a levélben. 

A kormányhivatal e mellett emlékeztetett, hogy egy jövő évi törvénymódosítás értelmében 2024. január 1-től törvényi szinten is megteremtik annak lehetőségét, hogy a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható legyen közmeghallgatás. 

Újabb vizsgálat indult

Nem az online közmeghallgatással kapcsolatban érkezett egyedül jelzés a kormányhivatal részére. November 30-án rendkívüli testületi ülést tartottak, melyen egyebek mellett a gödi Településellátó Szervezet SZMSZ-ének módosításáról, valamint a Gödi Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének megválasztásáról szavaztak. A rendkívüli ülést reggel 8 óra 15 perckor tartották, viszont a meghívót értesüléseink szerint csak egy nappal korábban délután küldték ki, miközben az SZMSZ értelmében az ülést megelőzően legalább 24 órával kellett volna kiküldeni. Erre azért van szükség, hogy a képviselők időben értesüljenek és el tudjanak menni rá. 

Megkerestük a kormányhivatalt, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben vizsgálatot folytatnak. Egyik forrásunk szerint amennyiben szabálytalanságot állapítanak meg, úgy a rendkívüli ülésen hozott döntéseket is érvényteleníthetik – bár erre lapunk forrása kevés esély lát. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk