A kormányhivatal nem találta szabálytalannak a gödi köz nélküli közmeghallgatást

Belpol

Nem feltétele az online meghallgatás megtartásának, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata külön rendelkezzen erről. 

A kormányhivatal szerint nem tartották szabálytalanul a köz nélküli közmeghallgatást Gödön még októberben – értesült a Narancs.hu. Mint arról lapunk október elején beszámolt, a gödi önkormányzat „személyes megjelenés nélküli” közmeghallgatást tartott, melynek a Samsung SDI akkumulátorgyár is témája volt, így a Kammerer Zoltán polgármester vezette képviselő-tesület elkerülhette a kínos kérdéseket. 

Az online közmeghallgatás utáni képviselő-testületi ülésen napirendre került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) módosítása: az erre vonatkozó előterjesztésben az áll, a „helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályzatok SZMSZ-ben történő rendezése” volt a téma. 

Az indoklás szerint az SZMSZ tartalmazza a közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályokat, és a főszabály szerint erre személyes megjelenés keretében van szükség. Az előterjesztő megjegyezte, hogy „az Ukrajna területén kitört háború” miatt a kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami lehetőséget teremt arra, hogy a közmeghallgatás SZMSZ-ben

„meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható legyen”. 

Mindezekre való tekintettel szükségessé vált az SZMSZ közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályok felülvizsgálata, valamint azok rendezése. 

Az előterjesztés alapján – amennyiben azt a képviselők megszavazzák – az SZMSZ vonatkozó része kiegészül azzal, hogy „amennyiben törvény vagy kormányrendelet lehetővé teszi, úgy a közmeghallgatás a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”.

Úgy tűnt tehát, kissé előreszaladt a gödi önkormányzat, és úgy tartott online közmeghallgatást, hogy arra a saját szabályaik szerint nem lett volna lehetőség. Ráadásul az SZMSZ-módosítást végül nem is szavazta meg a képviselő-testület az ülésen. 

Kormányhivatal: nincs itt semmi látnivaló

Az ellentmondást jelezték a kormányhivatalnak, a Tarnai Richárd KDNP-s politikus által vezetett szerv szerint viszont nem volt szabálytalan a közmeghallgatás. Az erről szóló hivatalos levélben írt indoklás arra hivatkozik, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egyes szervezetek működésére vonatkozó, valamint a közigazgatási szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet szerint „a közmeghallgatás az SZMSZ-ben meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek megjelenése nélkül is megtartható”.

Ez a jogszabályi rendelkezés önmagában megteremti az online közmeghallgatás lehetőségét, az pedig nem feltétel, hogy az SZMSZ kifejezetten rendelkezzen erről. „Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az önkormányzat a közmeghallgatás online formában történő lebonyolítása »speciális« előírásokat fogalmazzon meg”, olvasható a levélben. 

A kormányhivatal e mellett emlékeztetett, hogy egy jövő évi törvénymódosítás értelmében 2024. január 1-től törvényi szinten is megteremtik annak lehetőségét, hogy a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható legyen közmeghallgatás. 

Újabb vizsgálat indult

Nem az online közmeghallgatással kapcsolatban érkezett egyedül jelzés a kormányhivatal részére. November 30-án rendkívüli testületi ülést tartottak, melyen egyebek mellett a gödi Településellátó Szervezet SZMSZ-ének módosításáról, valamint a Gödi Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének megválasztásáról szavaztak. A rendkívüli ülést reggel 8 óra 15 perckor tartották, viszont a meghívót értesüléseink szerint csak egy nappal korábban délután küldték ki, miközben az SZMSZ értelmében az ülést megelőzően legalább 24 órával kellett volna kiküldeni. Erre azért van szükség, hogy a képviselők időben értesüljenek és el tudjanak menni rá. 

Megkerestük a kormányhivatalt, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben vizsgálatot folytatnak. Egyik forrásunk szerint amennyiben szabálytalanságot állapítanak meg, úgy a rendkívüli ülésen hozott döntéseket is érvényteleníthetik – bár erre lapunk forrása kevés esély lát. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.