Orbán: "Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt"

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Belpol

Orbán a Mandinernek adott baráti interjút, amelyben az EU-hoz való viszony mellett kifejtette új, "konnektivitásnak" nevezett világpolitikai nézeteit is. 

Interjút adott a kormánypárti Mandinernek Orbán Viktor miniszterelnök, elsősorban az uniós viszonyokról és az Ukrajna-kérdésről. Íme a legfontosabb részek:  

  • Arról, hogy a Politico európai ünneprontónak nevezte, közölte, hogy "ha rossz a buli, az ünneprontó ember hasznos", de szerinte a Politicót nem is Európából szerkesztik, arra utalva, hogy az Egyesült Államokból. Orbán azt is mondta, nem emlékszik olyan esetre, amikor szakpolitikai (ahogy ő fogalmazott, "szellemi szempontból önálló minőséggel bíró") ügyek vétózásával próbálták volna kizsarolni az uniós pénzeket, azt mondta, büszke arra, hogy ezeket nem kapcsolják össze. (Nem erre utal az, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója most épp ezt tette a Bloombergnek.)
  • Az uniós pénzekkel kapcsolatban Orbán szerint minden brüsszeli kérdésre választ adtak, és olyan megoldást is elfogadtak, aminek szerinte nem volt értelme, ezért most már nem kell tenni semmit az uniós pénzért, "mert az nekünk jár"
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel váltott szót Argentínában, de nem részletezte, hogy miről. Az ukrajnai új kisebbségi törvényről azt mondta, most tanulmányozzák, de a magyar kormány azt akarja, hogy a 2015-ös törvényt adják vissza egy az egyben. 
  • Ukrajna uniós csatlakozásáról elmondta megint, hogy szerinte "szörnyű hibát" akar elkövetni az EU, ebben meg akarják akadályozni, Ukrajna ugyanis nincs olyan állapotban, hogy meg lehessen kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Ezért szerinte olyan károkat okozna a "geostratégiai okokból" megvalósított csatlakozás, amelyeket fel sem mértek, így azt javasolják, hogy inkább kössenek csak stratégiai partnerségi szerződést vele. 
  • A háborúról közölte, hogy "Ukrajna vesztésre áll", nem működik az a terv, hogy majd Ukrajna megsegítésével legyőzik az oroszokat, összeomlik az orosz vezetés, leváltják Putyint és vége lesz a háborúnak. Orbán szerint nem készült B-terv, ezért most mindenki tologatja a felelősséget, ők (a kormány) látták egyedül, hogy ez nem fog működni, és inkább tűzszünetet kell kötni és béketárgyalásokat kell folytatni, ezt hangoztatta most is. 
  • Orbán szerint teljes félreértése a nemzetközi politikának az a nyugati hozzáállás, hogy a nyugati vezetőkkel való találkozás morális tartalmat hordoz, mert Vlagyimir Putyinnak ettől nem lesznek álmatlan éjszakái. "Hacsak valami elképesztő ok nincs rá, mindig találkozni kell, mindig tárgyalni kell, valamilyen szinten mindig fent kell tartani a kapcsolatot, hogy véget lehessen vetni a konfliktusoknak, engem ezért soha nem is érdekelt, hogy a nyugatiak mit mondanak arról, hogy én találkozom-e az orosz elnökkel vagy sem. Azt majd én eldöntöm, hogy a magyar nemzet érdekei szempontjából kell-e találkozni vagy sem, és ebben nem fog befolyásolni se Brüsszel, se Berlin véleménye" – fejtegette. 
  • Az Emmanuel Macronnal való találkozójáról azt mondta, Franciaország nagy atomhatalom nagy gazdasággal, Macronnal pedig közös a szerelmük, Európa. Mivel a francia elnökök széke biztos, ők más európai vezetőktől eltérően gondolkozhatnak nagyobb összefüggésekben is, Orbán szerint ő a másik Európában, akinek biztos a széke a kétharmad miatt, ezért ugyanezt megteheti. Mint mondta, érdekes beszélgetéseket folytatnak Macronnal, bár más a víziójuk, ő ugyanis keresztény megújulásban gondolkozik, Macron pedig egy progresszív liberális Európát képzel el.
  • Magyarország ideális randevúhelyszín a keletieknek és nyugatiaknak, ezért megkérte Orbán Balázst, hogy dolgozza ki a "konnektivitás elméletét", Szijjártó Péter külügyminisztert pedig arra, hogy ezt fordítsa le gyakorlatra, szerinte mindketten jó munkát végeztek. Mindez a valóságban úgy néz ki, hogy egy vidéki városban egymás mellett van egy német autógyár és egy akkugyár, ami szállítani fog az autógyárnak, és szoros összekapcsolódás, már-már szimbiózis jön létre a nyugati és keleti cégek között. 
  • "A szuverenitás egy abszolút érték", ami szerinte fontos hagyománya és küldetése a mindenkori magyar politikának. Orbán szerint bár az alkotmány is szuverenitásvédelmi alkotmány, de a jogrendszerben voltak "lyukak, ahol begurították a dollárokat", amivel eltéríthették volna az emberek akaratát, ezért be kell tömni a lyukakat. 
  • Orbán szerint most zajlik egy nagy csata, hogy új hidegháború jön, vagy a "konnektivitás" időszaka
  • Korábban abban reménykedett, hogy létrejön majd egy európai jobboldali együttműködés, amelyben a mérsékelt jobboldal nem a baloldallal akar kiegyezni, hanem a jobboldallal. Ursula von der Leyen újrázását nem támogatná, és vannak tárgyalások arról, hogy ki lenne a jó következő bizottsági elnöknek. 
  • Az önkormányzati választásokról azt mondta, a Fidesz Budapesten is a legerősebb párt, de a kisebb pártok összefognak és megakadályozzák, hogy polgármestert adjanak. Orbán azt mondta, március elején akarnak döntést hozni a fideszes főpolgármester-jelöltről (Gulyás Gergely január-februárt említett).
  • A Fidesz ellenfelének ereje nem itthon van, hanem külföldön, a Gyurcsány-korszakot is rég maguk mögött hagyták volna, de a nyugat-európai és amerikai baloldali erők mögöttük vannak, ami már komoly kihívást jelent, ezért a jobboldalnak minden erejét össze kell szednie ahhoz, hogy le tudja győzni ezt a Góliátot. Azt is mondta, egy jó meccshez jó ellenfél is kell, de mivel ő is az egyik csapat tagja, ezért annyira nem bánja, ha "hatot vágunk". 
  • A közelgő magyar uniós elnökségről azt mondta, az egy másfajta politika, mert olyankor közvetíteni kell és előrevinni a különböző ügyeket, de 2011-ben már volt ilyen, és a magyar diplomácia és szakpolitika van olyan jó, mint bárki másé. 
  • "Nem ki, hanem be, egyre beljebb. Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt" – mondta arra a felvetésre, hogy egyesek szerint kivezetné az országot az EU-ból. Hozzátette, a hazai sikerek azért fontosak, mert akkor egy keresztény-konzervatív sikeres ország beszél európai szinten is, és Brüsszelben megfontolják, hogy mit tudnak átvenni a "magyar modellből". 
  • A sportra nagyon sok pénzt költ Magyarország, emögött Orbán elmondása szerint egy szülői meggyőződés van, mert látja, hogy milyen veszélyeket hordoz a modern világ. Szerinte nehéz dolga van a szülőknek, ha nem a divatok szerint akarják nevelni a gyereküket, segítségre van szükségük, és az egyik segítség, amit az állam adhat, az a sport, "ahova be lehet adni a gyereket, jó kezekben van, edző van vele, kemény kézzel bánnak vele, feltételeket, elvárásokat támasztanak, fizikaikat is, csapatban kell dolgozni, egy öltözőben helyt kell állni, a sport kifejleszti azokat a képességeket, ami hozzásegít ahhoz, hogy egy sikeres, boldog és értékes ember legyél"; ezért bár az élsport is fontos, de a leginkább az utánpótlás. 
  • Egyszer már találkozott Szoboszlai Dominikkal az MLSZ telki edzőtáborában, de csak pár szót váltottak. Orbán azt is felidézte, hogy ő TSZ-csapatban játszott, és sose szerette, amikor a TSZ-elnök bement az öltözőbe, ezért ő is igyekszik ettől távol tartani magát, legfeljebb csak akkor megy be, ha behívják. Szerinte amúgy "Szoboszlai a király", mert miniszterelnökök jönnek-mennek, de a Liverpoolban kevesen játszanak. 
  • Orbánt végül kérdezték a vallási hivatartozásáról (ő református, a felesége katolikus, a fia az ő, a lányok a felesége vallását követik) és a karácsonyi készülődésről, hogy mi az ő feladata (begyújtani a kemencét és régebben az Angliából kapott karácsonyi pudingot megfőzni). 

Íme az egész beszélgetés: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk