Gulyás szerint a beregszászi polgármester félelemből írta alá a levelet Ukrajna EU-csatlakozásáról

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Belpol

Egy interjúban arról is beszélt, hogy hamarosan jöhetnek az uniós pénzek és január-februárban döntenek a fideszes főpolgármester-jelöltről. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztera Blikknek adott interjújában álhírnek nevezte azt, hogy kárpátaljai magyar vezetők, köztük a beregszászi polgármester és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség arra kérték nyílt levélben a kormányt, hogy támogassa Ukrajna uniós csatlakozását

Orbán Viktor miniszterelnk levélben válaszolt nekik, amelyben azt írta, hogy a csatlakozás nem időszerű, Gulyás pedig az interjúban úgy fogalmazott, hogy "ez abban a formában ahogy megjelent, álhír.

Valószínűleg Beregszászon a polgármesternek komoly problémái lennének, ha megkérnék, hogy írjon alá egy ilyen levelet, ám ő ezt megtagadná." 

A téma a parlament szerdai ülésén is előkerült az Ukrajna uniós csatlakozását ellenző kormánypárti határozati javaslat vitájában, amelyben a KDNP-s Nacsa Lőrinc például azt mondta, a kormánypártok jobban tudják, mit gondolnak a kárpátaljai magyarok, akiknek a véleményét Ukrajna amúgy sem veszi számításba.

Gulyás a Blikknek adott interjúban emellett beszélt arról is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök valószínűleg azért utazott el Argentínába, hogy a magyar miniszterelnökkel szót tudjon váltani, Orbán pedig biztos elmondja majd, hogy miről beszélgettek.  

Azt is mondta, hogy "Magyarország egy jogtiprást kénytelen elszenvedni", mert bevándorlásügyben, genderügyekben vagy az ukrán háború ügyében "nem úgy táncolunk, ahogy Brüsszel fütyül", és ezért tartja vissza az Európai Bizottság (EB) az uniós támogatásokat. Hozzátette, az uniós pénzek szerinte akkor fognak megérkezni, ha az EB "a saját maga által előidézett jogsértő állapot megszünteti", de szerinte ez a napokban megtörténik, viszont "csak akkor higgyünk Brüsszelnek, amikor már itt a pénz".

A pedagógusok béremeléséről azt monda, a pedagógusbérek 2025. január 1-jével elérik majd a diplomás átlag 80 százalékát, 2024. január 1-jén ez 72 százalék lesz, és ha megkapják a pénzt, akkor tudják 2024. január 1-jével megemelni a pedagógusok bérét, ez közel bruttó 700 000 forintos átlagbért jelentene. 

A Fidesz jövő évi budapesti főpolgármester-jelöltjével kapcsolatban Gulyás azt mondta, annyi jó jelölt van, hogy nehéz választani, de amint a Fidesz-elnökség dönt, elárulják, január-februárban várható erről döntés.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk