A koronavírus további támadása ellen járványügyi bevetési egységet hoz létre a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Belpol

Továbbra is fenntartják a járványügyi készenlétet.

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység – mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn a szervezet eligazító ülésén, Budapesten.

Az ezredes rámutatott: azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy "felkészüljünk a járvány további támadására" és továbbra is "fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket".
Hozzátette: ezért döntött a kormány arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően is fenntartja a járványügyi készenlétet és létrehoz egy ideiglenesen működő szervezeti egységet, amelynek feladata az, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

Az egységet a helyettes országos tisztifőorvos, Szabó Enikő vezeti, a testületben a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki támogató törzs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint a honvédség képviselője is helyet kapott.

Az egység működéséről szólva elmondta: ha az operatív törzs vezetőjének tudomására jut, hogy intézkedésre van szükség például egy kórháznál vagy idősotthonnál, akkor utasítja őt mint az ügyeleti központ vezetőjét, ő pedig az ügyeleti központon keresztül értesíti a bevetési egység vezetőjét, tagjait, valamint az országos kórházfőparancsnoki törzset. Ezt követően a bevetési egység tagjai egymással egyeztetve, saját hatáskörben kezdik meg a munkát, ahogy a kórházfőparancsnoki törzs is jelentést tesz az országos kórházfőparancsnoknak, aki ugyancsak saját hatáskörben teszi meg a szükséges intézkedéseket.  
A bevezetési egység vezetőjének feladatairól szólva kiemelte, hogy Szabó Enikőnek a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie, tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével.

Jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni:

  • például látogatási tilalmat,
  • kijárási tilalmat,
  • területlezárást,
  • kijárási korlátozást rendelhet el,
  • illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről,
  • dönthet az egészségügyi személyzet átrendeléséről,
  • valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet.
  • Neki kell kialakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.

Lakatos Tibor elmondása szerint bevetési egység széles körű eszközrendszert, intézkedési rendszert és együttműködést tesz lehetővé, így az adott területen dolgozó vezetőket nem hagyják támogatás nélkül.

Figyelmébe ajánljuk