A Legfőbb Ügyészség mindenkit megnyugtatott, a hatóságok egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Belpol

Jó tudni.

Magyarország igazságügyi hatóságai egyre nagyobb mértékben derítik fel az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által is vizsgált ügyeket – írta a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben rámutattak arra, hogy az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.

Az OLAF kedden nyilvánosságra hozott 2018-as éves jelentése szerint, a magyar ügyészség az uniós átlagot (36 százalék) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 45 százalékában emelt vádat 2012 és 2018 között – közölte a Legfőbb Ügyészség. Rögtön példaként említi is, hogy ez micsoda arány, hisz' ugyanezen arány például Németországban 21, Franciaországban 25, míg Finnországban 0 százalék.

A hivatal rámutatott, hogy az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.

A magyar ügyészség viszont – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – a mindig követett protokoll szerint az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi (!) esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentés megállapítása szerint az uniós hivatal Magyarországot érintően 9 vizsgálatot fejezett be, amelyek közül 7-et zárt ajánlással. Ez a szám ugyanakkor valamennyi – igazgatási, pénzügyi és igazságszolgáltatási – ajánlást takarja. Ezen belül a 2018. évben érkezett igazságügyi ajánlások száma 4 – hívták fel a figyelmet.

A közleményben úgy fogalmaztak, összefoglalva megállapítható, hogy "Magyarország igazságügyi hatóságai – folyamatosan jó teljesítményt nyújtva, az OLAF-fal a legszélesebb körű együttműködésben – egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket."

Deutsch Tamás megmagyarázta, hogy a korábbi ellenzéki kormányok miatt vezet Magyarország az uniós csalási statisztikában

Hát, mégis mi más lehetne az oka, hogy ha másban nem is, korrupcióban az élen járunk.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?