Deutsch Tamás megmagyarázta, hogy a korábbi kormányok miatt vezet Magyarország az uniós csalási statisztikában

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Fekete Lyuk

Hát, mégis mi más lehetne az oka, hogy ha másban nem is, korrupcióban az élen járunk.

A szocialisták és a liberálisok kormányának 2010 előtti korrupciós ügye az, ami vastagon hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) éves jelentésében Magyarországra vonatkozóan még mindig magas pénzügyi következményekkel járó ajánlást fogalmazott meg – ezt találta mondani Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán, miután kedden megjelent, hogy Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2018-ban.

Magyarország hasít - legalábbis az uniós csalási statisztikában biztosan

Az OLAF nálunk vizsgálódott a legtöbbet.

A képviselő arra akarta terelni a  figyelmet, hogy szerinte az ellenzéki magyar EP-képviselők a jelentés kapcsán "megszokott módon az igazságról és a lényegről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot".

Hisz' Deutsch kiemelte, a 2010 előtti korrupciós ügyek között Magyarország történetében ugyanis a legnagyobb ilyen ügy a budapesti 4-es metró korrupciós ügye az, amely hozzájárul ahhoz, hogy ilyen adatok szerepelhetnek a jelentésben.

A politikus közölte, a kormány megtette azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, ha tényleges pénzügyi következményei lesznek az OLAF ajánlásának, az azokkal kapcsolatos helytállás azokat a cégeket érintse, amelyek szabálytalan és korrupt intézkedéseit az uniós vizsgálat feltárta, ne pedig a magyar adófizetőket.

Deutsch Tamás sérelmezi, hogy meglátása szerint kampányidőszakban az OLAF más brüsszeli intézményekhez hasonlóan közvetlenül avatkozik be a magyarországi választási kampányba, segítve a magyar baloldali ellenzéket.

Azzal kapcsolatban, hogy tavaly Magyarországról 33 bejelentést regisztráltak feltételezett csalásokra vonatkozóan, a fideszes képviselő kiemelte, ezen feljelentések döntő részét az ellenzéki pártok, azok politikusai, vagy politikai aktivistái nyújtották be az OLAF-hoz.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy szinte valamennyi lényeges, Magyarországra vonatkozó adat az OLAF korábbi években közzétett jelentésében foglaltakhoz képest kedvezőbb lett. Mert bár az unióban 2018 folyamán a legtöbb OLAF-vizsgálatot Magyarországon zárták le, a 2017-es 10 nyomozás helyett csak 9-re került sor, amely Deutsch szerint szintén kedvező változás.

Míg Deutsch nem volt rest mindent az ellenzék rovására írni, az Elios-ügy valahogy kiment a fejéből. Sok milliárd adófizetői forintról van csak szó...

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?