A LinkedInen keresztül kémkedett egy izraeli cég magyar újságírók és aktivisták után

  • narancs.hu
  • 2023. november 11.

Belpol

A célpontok egytől egyik kormánykritikus emberek voltak, a lejárató videóik pedig a kormánymédiánál landoltak.

A LinkedIn közösségi oldalt felhasználva vett célba magyar újságírókat és aktivistákat a Black Cube magán-hírszerzőcégírja a Reuters a LinkedInre hivatkozva.

A platform egyik szakértője azt állítja, az izraeli székhelyű Black Cube hamis profilok hálózatát hozta létre, ezek kamu álláshirdetéseket használva húzták be a célpontokat.

„Ezt követően a célpontok némelyikével platformon kívüli videóbeszélgetésekre került sor, és az ezekből a beszélgetésekből készült klipeket egy magyarországi civil szervezetek lejáratására irányuló kampány részeként használták fel”

– mondta a kutató, Mona Damian egy virginiai konferencián.

A Black Cube-nak tulajdonított művelet 2020-ban indult, azóta legalább 12 aktivistának és újságírónak jelentett gondot, csak olyanoknak, akik kritizálták a magyar kormány tevékenységét. Az állásinterjúnak hazudott beszélgetéseket a 2022-es országgyűlési választások előtt tették közzé a kormánymédiában megvágva. 

A LinkedIn állítása szerint már felszámolták az álprofilokat, és a Black Cube-ot is eltávolították a felhasználók közül, azt viszont továbbra sem tudni, hogy kinek a megbízásából működött a cég. Erre nem válaszolt természetesen a Black Cube sem a Reutersnek, ahogy értelemszerűen a magyar kormány sem tartotta fontosnak kommentálni a dolgot, ahogy már többször is megakadályozta az ügyben történő nyomozást.

 A Black Cube-ot már korábban is azzal vádolták, hogy beavatkozott a 2018-as magyarországi választásokba: akkor ügynökei titokban felvették a civil szervezetek vezetőit előkelő éttermekben, és a felvételeket szintén kormányközeli lapokban tették közzé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk