Továbbra is budapesti címen működik hivatalosan az orosz kémbank

  • narancs.hu
  • 2023. november 11.

Belpol

Moszkva mellett van megadva a magyar főváros központként, miközben nem tudni, mi lesz a magyar állam benne álló 74 milliárdjával.

A Nemzetközi Beruházási Bank honlapján ma is a magyar főváros szerepel egyik központként – szúrta ki a Népszava. Azért érdekes ez a fejlemény, mert az ukrajnai háború – és némi amerikai nyomás – miatt többek közt Magyarország is kiszállt a pénzintézetből. A honlapot ehhez képest nem frissítették, továbbra is Budapest és Moszkva szerepel ott központként, előbbinél a Fő utca 1-es cím, miközben azt sem tudni, mi lett a magyar állam 74 milliárd forintjával, ami benne van a bankban.

A Vlagyimir Putyin elnök által létrehozott IIB-t az orosz invázió kezdete óta sorra otthagyták az európai tagok. Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária után utolsó EU-s tagállamként Magyarország szállt ki.

A cseh és a szlovák fél a magyarral szemben válaszolt a bent ragadt pénzt firtató kérdésekre: azt, hogy Prága és Pozsony is kemény csatákra számít a pénzeiért.

A magyar kormány hallgat erről, ahogyan hallgat arról is, szerintük miből fizeti majd vissza a bank a forintbefektetőket célzó kötvényei után járó összesen 23 milliárd forintot. Ráadásul az is lehet, hogy döntéseivel a kormány még nehezebb helyzetbe hozta magát: az áprilisi kormányrendelet szövege szerint rögtön megszűnt az ország kormányzótanácsi képviselete, ezzel pedig maga rontotta az esélyeit. A törvény szerint ugyanis „Bank és a Kilépő Tag közötti kölcsönös kötelezettségek elszámolásának mechanizmusát a Kormányzótanács hagyja jóvá”, azaz a kormányzótanácsi tagság azonnali felmondásával Magyarország elvileg erről a lehetőségről mondott le.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk