A lúgos orvos harmadfokon is ártatlannak vallja magát

  • narancs.hu
  • 2017. június 6.

Belpol

Ügyvédje pedig a sérülés bagatellizálásával védekezik.

„Azt nem állítom, hogy nem fájt” – ezzel próbált magyarázkodni a lúgos orvosként elhíresült B. Krisztián ügyvédje ma a Kúrián, ahol a harmadfokú tárgyalás zajlott az ügyben. A lúggal okozott szörnyű égési sérülésekre az ügyvéd azt mondta: „bizonyos amerikai orvosi kategóriák szerint ezek könnyű sérülésnek is minősülhetnek”, áll a 444 tudósításában.

Mint ismeretes, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója 2013 tavaszán megtámadta volt barátnőjét, Erikát, mert nem tudta feldolgozni, hogy a nő szakított vele; injekcióval elkábította és nemi szervére lúgot öntött, maradandó sérüléseket okozva ezzel.

Tettéért első fokon 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották orvosi hivatásának gyakorlásától. Ezért mindkét fél fellebbezett: az orvos felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, ami másodfokon be is következett: idén márciusban a Fővárosi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, kilenc év börtönt szabott ki a férfira, és végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. B. Krisztián ekkor került előzetes letartóztatásba.

Harmadfokra (és a Kúriára) azért volt szükség, mert az ügyészség további súlyosbításért, a vádlott az „ítélet hatályon kívül helyezéséért és új elsőfokú eljárás lefolytatásáért” fellebbezett, és mert az első és másodfok között a bűnösség kérdésében is volt eltérés. A mai tárgyaláson a perbeszédek mentek le, az ügyészség további súlyosbítást kért, Erika jogi képviselője szerint emberölés kísérlete miatt kellene elítélni az orvost – aki viszont máig nem ismerte be tettét, állítja, hogy nem ő volt az elkövető, így szeretné, ha elölről kezdenék az eljárást és tisztázhatná magát. A Kúria jövő kedden hirdeti ki az ítéletet.

A sértett jogi képviselője szerint rendszerszintű tanulságai is vannak az ügynek: „Az igazságszolgáltatás alsóbb régióiban nem mindenütt érzékelik a nők elleni erőszakkal kapcsolatos ügyek speciális problémáit. Többet kell tenni azért, hogy a hasonló ügyekben ne legyen szükség a nyilvánosságra a méltó büntetéshez” – tudósított a tárgyalásról az MTI.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.