Napi abszurd: érettségiző fiatalt állított elő a rendőrség, mert az Oktogonról a Terror Háza elé ment demonstrálni

  • narancs.hu
  • 2017. június 6.

Belpol

Civil ruhás rendőr követte, igazoltatták az éjszakai buszon, majd az érettségije napjára beidézték.

Egy érettségiző fiúnak kell hatóság elé állnia azért, mert egy spontán tüntetés alkalmával azt javasolta, hogy álljanak néhány száz méterrel arrébb, mindezt egy megafonba bemondva. Atrocitás nem történt, a fiú még a demonstráció vége előtt hazament, feltehetőleg civil ruhás rendőrök követték, az igazoltatás után pedig idézést kapott a XIII. kerületi rendőrségtől.

Simon Botondnak az érettségije napján kellett volna megjelennie a kerületi rendőrkapitányságon, mert az április 13-i, Gulyás Márton és Varga Gergő melletti tüntetésen a Kossuth térről a Nyugatihoz, majd az Oktogonhoz vonult sokadmagával, ahol a fiú is beszélt a hangosbemondóba nagyjából egy percet, majd azt javasolta, menjenek át pár száz méterrel odébb, a Terror Házához, mert az mégiscsak egy szimbolikus helynek tekinthető. Így is lett, ott különösebben fontos esemény már nem történt, a fiatal fiú haza is indult.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: Bankó Gábor

Az éjszakai buszra, amivel hazafelé tartott, felszállt egy rendőr, és igazoltatta – csak őt, mással szemben nem intézkedett. Simon Botond másnapra már meg is kapta az idézést a rendőrségtől: gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés gyanúja miatt. A fiú ekkor a Helsinki Bizottsághoz fordult segítségért, ez a történet is a szervezet blogján látott napvilágot.

A fiút a Helsinki Bizottságtól Tóth Balázs képviseli, a szabálysértési tárgyalás május 23-án zajlott, ott derült ki, hogy Simon Botondot nagy valószínűséggel egy civil ruhás rendőr követte, így került sor az igazoltatására is. „A gyülekezési joggal visszaélést akkor követi el valaki, ha az általa szervezett gyülekezést nem jelenti be. Az esetben pedig még a rendőri jelentés szerint is spontán gyülekezésre került sor a bírósági döntés elleni tiltakozásul. Márpedig spontán gyülekezésnek fogalmilag nincs szervezője. Azt pedig nem lehet szervezői magatartásnak tekinteni, hogy valaki egy órák óta tartó, békés demonstráción hosszú vonulás után arra tesz javaslatot, hogy menjenek arrébb 100 méterrel. A Helsinki Bizottság szerint az eljárást szabálysértés hiányában meg kell szüntetni a fiatal, szabálysértést soha el nem követett ügyfelünkkel szemben.”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.