Ha igazolódnak a gazdasági várakozások, akkor nagyon rossz idők várnak ránk

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 27.

Belpol

Senki sem számít jóra.

Soha nem látott mértékben, 30 ponttal zuhanyt a GKI konjunktúraindexe, az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt romlottak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rossz eredményeket a koronavírus-járvány okozza.

Az összesítés szerint az üzleti bizalmi index értéke a márciusi mínusz 1,8-ról mínusz 27,2-re csökkent. A fogyasztói bizalmi index változása ennél is jelentősebb, mínusz 12,1-ről mínusz 49,8-ra esett.  Korábban még soha nem fordult elő egy hónap alatt 10 százalékosnál nagyobb mérséklődés - közölték az MTI-val.

Az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai jelentősen romlottak. Legnagyobb mértékben, csaknem 35 ponttal a szolgáltatásoké, de a legkevésbé érintett ipariaké is mintegy 20 ponttal.
Az iparban a termelési kilátások és a rendelésállomány megítélése egyaránt sokkal rosszabb lett, egyedül a készletszintről alkotott vélemény javult kissé.

A termelés bővülésére csupán a vállalatok 5 százaléka számít a márciusi 21 százalék után, míg a csökkenéstől tartók aránya 18 százalékról 65 százalékra nőtt, az ipari bizalmi index 11 éves mélypontra esett.

  • Az építőipari bizalmi index 7 éves mélypontra esett;
  • a kereskedelmi bizalmi index 2009 elején volt alacsonyabb a mostaninál;
  • áprilisra a szolgáltató szektor vált a legpesszimistábbá, főképp a forgalmi várakozások romlottak.

A foglalkoztatási hajlandóság az elmúlt több mint hat évben pozitív volt, vagyis a létszámbővítést többen terveztek, mint leépítést. Áprilisra ez is negatív tartományba került, legnagyobb mértékben az iparban.

A lakosság leginkább a munkanélküliség emelkedésétől tart, de a gazdasági kilátásokat is kedvezőtlennek látja.  A fogyasztók tartanak az inflációtól is, ráadásul a saját várható pénzügyi helyzetüket is kedvezőtlenebbül ítélik meg.

Figyelmébe ajánljuk