Megszólalt egy orvos: nincs elég védőfelszerelés a kórházakban

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Belpol

Maszkot a kórház osztálynak kellett rendelnie az Aliexpressről.

Sikerült beszélnie a 444.hu-nak egy olyan orvossal, aki a frontvonalban küzd a koronavírus-járvány elleni harcban. A hírportálnak egy olyan tüdőgyógyász adott interjút, aki egy nyugat-magyarországi város kórházában dolgozik a "koronaosztályon". Természetesen a nevét nem árulta el, ahogy azt sem, hogy pontosan melyik intézményről van szó, hiszen tilos nyilatkozniuk.

Az orvos azt állította, továbbra sem kapnak elég védőfelszerelést, a legbiztonságosabbnak tartott FF3-ból még egy darabot sem láttak, pedig ő nap mint nap kezel fertőzötteket. FF2-t használ, de azt is egy hétig, pedig nyolc óránál hosszabb ideig nem lenne szabad. A kórház a kínai webshopról, az Aliexpressről rendelt maszkokat, hogy jusson a nővéreknek elég - állítja a tüdőgyógyász.

Azt mondja, ugyan márciusban indokolt lett volna a szűrése - Ausztriában dolgozókkal volt együtt -, ez mégsem történt meg, de pozitív fejlemény, hogy most már megindult az eü-dolgozók szűrése. Azt nyilatkozta, nem kiugró az esetszám, de akadtak súlyos betegek is az osztályukon. Nem is a maszkok, a szemüvegek vagy a biztonsági ruházat hiánya aggasztja, hanem az, hogy rendkívül alacsony a fizetése, ugyanis megtiltották, hogy másodállást vállaljon, így a múlt hónapban mindösszesen 183 ezer forintnyi fizetést kapott, amit el is vitt az autója javíttatása és a biztosítás. Úgy fogalmazott, itt szakadt el nála a cérna.

Hozzátette, szinte semmi pontosan nem tudnak a kormányfő által beígért 500 ezer forintos egyszeri juttatásról, abban bíznak, hogy nem egyszerű bér lesz, azaz ezt az összeget kapják meg, vagy ebből lesz-e vonva adó, járulék.

Figyelmébe ajánljuk