A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiosztotta a Fidesz-harsonást

  • narancs.hu
  • 2018. június 1.

Belpol

Visszautasítom az álnév mögé bújó szerző nemtelen támadását.

„A Magyar Helsinki Bizottság az Ügyvédi Kamarákkal karöltve változatlanul érzékenyíti az igazságszolgáltatás szereplőit – most az ügyvédek vannak soron, akiknek a képzésen való részvétel ingyenes volt, és utazási költségtérítést is biztosított a Soros-hálózat hazai zászlóshajója. Az MHB információink szerint érdemi befolyással lehet a magyar jogászképzésre is. A Soros Györgyhöz köthető »szakemberek« nemcsak az Ügyvédakadémia keretén belül érzékenyítik a honi ügyvédséget” – írta szerdán a Magyar Idők online névtelen szerzője Így szövi be Soros hálója a magyar igazságszolgáltatást című írásában, amit már csak azért sem nevezhetnénk cikknek, mert nincs benne más szimpla mocskolódáson, név szerinti rágalmazásokon, félremagyarázásokon kívül.

A cikkre tegnap Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke Kikérjük magunknak! című levelében reagált, amit elsőként Pelle Andrea ügyvéd tett közzé Facebook-oldalán, és amit mi is közreadunk:

Kikérjük magunknak !

Az ügyvédi hivatásrend önkormányzati szerve, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökeként a leghatározottabban visszautasítom az elektronikus média – álnév mögé bújó – szerzőjének nemtelen támadását, amely egyrészről a Budapesti Ügyvédi Kamara oktatási tevékenységét, másrészről az ebben önzetlenül, az alkotmányos alapjogok, az igazságszolgáltatás és az ügyfelek érdeke iránti elkötelezettségtől vezetve előadásokat vállaló néhány ügyvéd kollégát érte.

A legtragikusabb történelmi korszakokra emlékeztető „listázás” a tudomány, oktatás képviselőit követően az ügyvédi kart is utolérte.

Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk. Emlékeztetni kívánunk arra, hogy jól képzett ügyvéd segítségére, tanácsára, jogi képviseletére mindenki jogosult, és azt a kar valamennyi tagja – személyes politikai beállítottságától elvonatkoztatva – esküjéhez híven, legjobb tudása szerint kívánja az ügyfelek érdekében gyakorolni. Ezért minden politikai indíttatású megfélemlítésre tett kísérletet, kikérünk magunknak.

A leghatározottabban visszautasítjuk a Budapesti Ügyvédi Kamara oktatási tevékenysége, és az abban közreműködő ügyvédek besározási szándékának kísérletét.

Továbbra is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás integráns részeként hivatását gyakorló mintegy 15 ezer tagot számláló ügyvédi kar, valamint a kar függetlensége felett őrködő Magyar Ügyvédi Kamara és a 20 területi (megyei) ügyvédi kamara Magyarország törvényeinek keretei között a magyar társadalom, az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek érdekében kifejtett tevékenységét zavartalanul folytathassa.

Budapest, 2018. május 31.

Dr. Bánáti János

Magyar Ügyvédi Kamara

elnöke

Bánáti János az Indexnek megerősítette, hogy valóban az ő szövege olvasható ebben a Facebook-bejegyzésben, de többet nem kívánt mondani.

Figyelmébe ajánljuk