A minisztérium szerint jogszerűen törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel tokaji földjeiről

  • narancs.hu
  • 2024. január 9.

Belpol

A világörökségi ügyekért is felelős miniszter, vagyis Lázár János kezdeményezésére.

Közleményt adott ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a tokaj-hegyaljai földekre vonatkozó állami elővásárlási jogokról, miután a 24.hu decemberi cikke alapján beadott DK-s képviselői kérdést Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Ráhel több, frissen vásárolt tokaj-hegyaljai ingatlanának tulajdoni lapjáról törölték a világörökségi címen a magyar állam számára bejegyzett elővásárlási jogot. Bár a Navracsics Tibor vezette tárca közleménye nem említi a miniszterelnök lányának nevét, az kiderül belőle, hogy

a földhivatal a világörökségi ügyekért is felelős miniszter, vagyis Lázár János megkeresésére törölte az ingatlanok tulajdoni lapjáról az állami elővásárlási jogot.

„A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot – a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve – más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg. Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról” – írta a minisztérium a 24.hu cikke szerint, hangsúlyozva, hogy a kormányhivatal jogszerűen járt el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk