Megszüntette egyik iskoláját a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

  • narancs.hu
  • 2024. január 9.

Belpol

Iványi Gábor egyháza december végével számolta fel az öt településen működő intézményt.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött – írja a Klebelsberg Központ közleménye alapján az rtl.hu.

A tájékoztatás szerint a közgyűlési határozat a megszüntetés időpontját 2023. december 31-ben határozta meg azzal, hogy ha a Belügyminisztérium vagy a Tankerületi Központ az oktatás megszervezésének nehézségeire hivatkozva azt kéri, akkor a megszüntetés dátuma 2024. január 31-ig kitolható.

A Belügyminisztérium azonban nem kérte az időpont kitolását.

A közlemény szerint a Kisvárdai Tankerületi Központ az oktatást a téli szünet végére valamennyi feladatellátási helyen megszervezte, a tanítás az öt településen a tankerületi fenntartású intézményekben történik. Az óvodai feladatok ellátásáról 2024. január 1-jétől a helyi önkormányzatok gondoskodtak.

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által működtetett iskola a közösség többi intézményéhez hasonlóan jelentős anyagi gondokkal küzdött. Iványi Gáborék egyháza azután került nehéz helyzetbe, hogy az állam megvonta tőle korábbi egyházi státuszát, így az elmúlt években összesen a 12 milliárd forint egyházi kiegészítő támogatástól esett el. Az evangéliumi testvérközösség közben 2 milliárd forintra perli a NAV-ot, amiért szerintük az adóhatóság az utóbbi hat évben törvénytelenül visszatartotta az adó egyháznak járó 1 százalékát. Az ebből fakadó anyagi gondok miatt a NAV nagy tételeket von el a MET-től, amely így már saját alkalmazottait sem tudja fizetni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk