A MOK-elnök Kincses Gyula levelet írt Orbánnak az egészségügy halaszthatatlan megújításáról

  • narancs.hu
  • 2020. május 30.

Belpol

És a bérek rendezéséről.

A Magyar Orvosi Kamara honlapja szerint az elnök a kamara elnökségének nevében levélben kérte Orbán Viktortól az orvosi bérek rendezését.

„A járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált”, írja Kincses. Megjegyzi: az orvostársadalom erőn felül teljesített a járvány alatt.

Az egészségügy megújításának kulcseleme az orvosi bérek rendezése. „A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni“, áll a levélben.

A MOK által kidolgozott bértáblát az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta tárgyalási alapként még tavasszal, a járványhelyzet miatt azonban a tárgyalások félbeszakadtak, azóta hiába kérték az újraindításukat.

Kincses Gyula

Kincses Gyula

Fotó: Németh Dániel

"Be kell látnia, Miniszterelnök Úr, hogy most, a járvány első szakaszának sikeres leküzdése után már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná. A fáradt, végletekig túlterhelt  orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének", írja az elnök.

Kincses kitér arra, hogy a héten benyújtott, jövő évi költségvetésben lévő összegek nem fedezik az egészségügy megfelelő működését, és nem elegendőek arra, hogy az egészségügyi dolgozókat a pályán, illetve itthon tartsák.

Figyelmébe ajánljuk