A MOK megyei elnöke szerint háziorvosokat támadnak, fenyegetnek az elmaradt oltások miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 15.

Belpol

Pontokba szedte, hogy milyen problémák merülnek fel az oltás körül. 

„Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszivak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt” – írja Facebook-bejegyzésében Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki pontokba szedte, hogy milyen problémák merülnek fel az oltás körül. 

  • „Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
  • Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
  • Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan. Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. E miatt egyes parxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.
  • A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismreteket, nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
  • Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással »motiválják, ellentételezik«. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.
  • Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez” – állítja. 

Levelét azzal zárja, hogy az oltásban résztvevők segítség az egészségügyis kollégákat az „egyre nehezedő helyzetben, megértéssel, türelemmel”.