A NAV is kíváncsi a cégének 71 milliót kölcsönző érdi fideszes ügyeire

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Belpol

Miből telt rá – hangzik a szokott kérdés, amire Bács István vagyonnyilatkozatai sem adnak választ.

„…véleményem szerint ön egy hazug, rosszindulatú, manipulatív, velejéig romlott büdös kommunista, aki a lelkét is eladná” – így válaszolt Érd volt fideszes alpolgármestere az Átlátszó újságírójának, amikor az fideszes politikus cégéről érdeklődött, teljesen semleges hangnemben. Bács István dührohamánál csak Kft-jének pénzügyi helyzete meglepőbb.

Mint az Átlátszó feltárta , a fideszes politikus nem sokkal a választási vereség után, 2019. november elején alapította meg Aequivalentia nevű, épületépítési projektekkel foglalkozó egyszemélyes kft.-jét. A vállalkozás már 2019-ben 3 milliós adózott eredményt ért el, amiben szerepet játszhatott az is, hogy Bács az üzleti végéig 38 milliós tagi kölcsönt nyújtott a Kft.-nek. A cég adózott bevétele 2020 márciusában már 12 millióra rúgott, de 71,5 millió forintra nőtt a Bács által cégének adott kölcsön összege is – osztalékot pedig egyik évben sem vett ki vállalkozásából a fideszes képviselő.

Mindebben az a különös, hogy a céget érintő pénzmozgásoknak, forrásoknak nyoma sincs Bács 2019-es és 2020-as vagyonnyilatkozataiban - mutatott rá az oknyomozó portál (amely négy vagyonnyilatkozatot közölt.)

Az Átlátszó cikke nyomán a DK-s Vadai Ágnes Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy kiderítse, vizsgálja e az ügyészség a 71 milliós céges kölcsön hátterét. Polt a tőle megszokott módon feljelentésként értékelte Vadai levelét, ami így előbb  Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), majd a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához került.

A NAV költségvetési csalás bűntettének gyanújával indíthat eljárást az ügyben, ehhez azonban június 11-ig feljelentés-kiegészítést – azaz – további információkat – kért.  Vadai Ágnesnek eddig kell lépnie, ha azt szeretné, hogy a NAV érdemben foglalkozzon az üggyel; igaz, az adóhatóság maga is folytathat adatgyűjtést.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk