Mivel magyarázzák? – Elértük a józsefvárosi választás veszteseit

Belpol

Szól a régi nóta: ha az ellenzéki pártok összefogtak volna...

„Büszke vagyok mindenkire, aki részt vett a kampányban és köszönöm a szavazóknak, hogy megmutatták, politikai szempontból egy abszolút legitim figura vagyok. Sokszor szeretnek egyszerű tahónak beállítani, egy bajkeverőnek. De az emberek most aláírták, hogy a gondolataimnak és a látásmódomnak van helye a magyar politikai életben. Ha az ellenzéki pártok összefogtak volna és én lettem volna az egyedüli baloldali jelölt, meg is nyerhettem volna a választást” – mondta el kérdésünk Pityinger László, alias Dopeman, aki másodikként végzett a nyolcadik kerületi időközi választáson.

A választást azért kellett kiírni, mert a kerület hatodik választókörzetének előző képviselője, a fideszes Balogh István Szilveszter lemondott pozíciójáról – saját indoklása szerint azért, mert nem tudta összeegyeztetni képviselői és Echo TV-s munkáját, sajtóértesülések szerint viszont az lehetett a lemondás oka, hogy Balogh több tíz- és százezreket szedett be a kerület legszegényebbjeitől, mondván, hogy neki köszönhetik az önkormányzati bérlakásukat. (A józsefvárosi választással részletesen az e heti nyomtatott Narancs hasábjain foglalkozunk.)

A teljes paletta

A teljes paletta

Fotó: Sióréti Gábor

A nyolcadik kerületben hosszú évek óta nagyon alacsony a részvétel, 2014-ben az 5300 választópolgárból mindössze 1200-an mentek el voksolni, Balogh akkor 640 szavazattal nyerte meg a körzetet. Most vasárnap 17 százalékos volt a részvétel, nagyjából 900-1000 ember ikszelt. Első helyen végzett Sántha Péterné, Kocsis Máté humán ügyekért felelős alpolgármestere, ő a szavazatok 46 százalékát, 424-et gyűjtött. A második helyen 27 százalékkal Dopeman, rá 256-an voksoltak. A rapper függetlenként indult, az MSZP és a Szolidaritás támogatásával. Bolba Márta evangélikus lelkész lett a harmadik 19 százalékkal és 183 szavazattal. Ő is függetlenként indult, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok külső támogatásával. A kampány utolsó hetében az Együtt jelöltje, Király Éva visszalépett Bolba Márta javára. A Jobbikos Huszár Péter pedig a szavazatok 5,97 százalékát gyűjtötte be.

„A kampányunk egy nagyon jó csapatmunka volt, 150 önkéntes segített nekünk, ami már önmagában óriási eredmény. Ha pedig összeadjuk az ellenzéki szavazatok számát, akkor az több mint amit Sántha Péternére adtak le, vagyis többen ellenzik őt, mint támogatják. A Dopemanre leadott szavazatok a népharagot és a lakosság dühét mutatja meg, a miénk egy csendesebb, lassan, de folyamatosan építkező munka, ami folytatható, ráadásul a kampány során rengeteg kapcsolatra szert tettünk, olyanokra is, akik ezek után is akarnak velünk dolgozni. Úgyhogy folytatjuk” – mondta el lapunknak az eredményről Bolba Márta. Szerinte a kampányuk elérte a célját, mert a részvételi demokráciát akarták erősíteni, sokan csatlakoztak hozzájuk, olyanok is, akik nem a Magdolna-negyedben élnek, hanem a kerület más részein. Velük együtt, helyi lakosként továbbra is a lakossági érdekérvényesítés gyakorolják majd. „Egy nyolc hónapos baba mellett pár hét alatt lett belőlem induló, ami megmutatta: bárkiből lehet jelölt.”

Bolba Márta szerint egyébként időközi választáshoz képest sokan mentek el voksolni, általában 20 százalék körüli szokott lenni a részvétel a körzetben, egy időközin, ahol nem is volt nagy a tét, hiszen a képviselő-testületben 11 fideszes és 5 ellenzéki képviselő ül, szép eredmény a 17 százalék. Dopeman is elégedett a rá leadott voksokkal, elmondta, ennyit már nem lehet semmibe venni, az irány jó. „De a körzet előző képviselőjének a botránya sem volt elég ahhoz, hogy ne a fideszes induló nyerjen. Más politikai kultúrájú országokban egy ilyen párt egy szavazatot sem kapott volna. A mostani eredményből sokat tudunk tanulni, látjuk, hogy mit kell majd másképp csinálnunk.”

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.