A Párbeszéd félig beállt Márki-Zay mögé

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Támogatják a klímavédelmi törekvéseit. 

„Támogatjuk Márki-Zay Péter zöldpolitikai törekvéseit” – írja a Párbeszéd a Facebookon.

A közlemény szerint a párt a társelnöküket, Karácsony Gergelyt tartotta a legesélyesebbnek arra, hogy Magyarország következő, egyben első zöld miniszterelnöke legyen, de miután a verseny Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vetélkedésére szűkült, egyik legfontosabb céluknak a Karácsony által markánsan képviselt zöldpolitika megvalósulását tartják. „Örömünkre szolgált, hogy Márki-Zay Péter hitet tett a zöld értékek mellett, és garanciát adott arra: minden eszközzel képviselni fogja Karácsony Gergely Jóvátételi programját, így az abban kiemelt szerepet kapó zöldpolitikai programpontját” – áll a közleményben. 

Ennek tükrében a párt kiemelt figyelemmel követte a Greenpeace Magyarország és a HVG szervezésében létrejött csütörtöki klímavitát, és üdvözölte, hogy Márki-Zay Péter

  • kiállt az önálló, klímaügyet is magában foglaló zöldminisztérium mellett;
  • egyértelművé tette, hogy felmondaná Paks2 szerződését;
  • hangsúlyosan említette az energiahatékonyság kérdését, átfogó, megújulós beruházásokat is integráló épületenergetikai felújítási programot javasolt;
  • fontos területként nevezte meg a vízgazdálkodási reformot, a levegőminőség javítását, a városi zöldterületek növelését, illetve a hulladékcsökkentési feladatokat.

Ez alapján hozta meg a döntését a Párt, hogy Márki-Zay Péter klímavédelmi törekvéseit támogatják. Úgy tűnik tehát, hogy az MSZP után a Párbeszéd is inkább a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét támogatja az ellenzéki előválasztáson. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.